Πολιτική

Ανεξέλεγκτες μισθώσεις και υπερφορολόγηση στο τουρισμό


Ανισότητα και ασσυμετρία στο κλάδο. Εκτός στόχων το κράτος

Παρά τα συνεχή ρεκόρ των τελευταίων ετών στο κλάδο του τουρισμού, από μελέτες φαίνεται πως το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας. Υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία δυσχεραίνουν τις συνθήκες λειτουργίας του κλάδου, φράζοντας το δρόμο των επενδυτών και των ίδιων των επιχειρηματιών. Με το που κλείνει ένας κύκλος λήψης νέων μέτρων, ανοίγει ένας νέος, χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, δε που το κράτος υπερφορολογεί τη ρυθμισμένη αγορά προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, χάνει φορολογικά έσοδα από ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων πλαίσιο της «οικονομίας διαμοιρασμού».

Ξεκάθαρα η χώρα μας έχει δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων. Από τη μελέτη του ΣΕΤΕ καταγραφής και συγκριτικής αξιολόγησης του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στις ανταγωνίστριες χώρες προκύπτει ότι η χώρα τερματίζει τελευταία σε αυτή την κούρσα, τόσο στους φόρους επενδύσεων όσο και στους φόρους λειτουργίας.

Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος, η Κροατία στην δεύτερη, η Τουρκία στη τρίτη, η  Ισπανία στη τέταρτη και η Ιταλία στη πέμπτη.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν κλείνει ο κύκλος  της υπερφορολόγησης. Μόλις ολοκληρώνεται ένας κύκλος των νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων ανακοινώνονται νέα μέτρα. Οι επιβολές αυτές δημιουργούν αντικίνητρα ανάπτυξης και προκαλούν σοβαρό πλήγμα στη ανταγωνιστικότητα. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα και να «βγαίνει» εκτός στόχων.

Η  Ελλάδα  απέχει από το ζητούμενο ελαστικό και θελκτικό φορολογικό πλαίσιο της πλειονότητας των ανταγωνιστριών χωρών, σύμφωνα με το Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη. Ο  υψηλός βασικός φορολογικός συντελεστή επί των κερδών, η  μεγάλη γραφειοκρατική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, η κατάργηση των απαλλαγών ΦΠΑ στα νησιά και οι  οκτώ αλλαγές ΦΠΑ διαμονής και εστίασης από το 2008 έως και σήμερα.

Η τελευταία αλλαγή επηρεάζει καταλυτικά τις τουριστικές επιχειρήσεις αφού ουσιαστικά διπλασιάζει το ΦΠΑ του μοναδικού τομέα που οδηγεί την χώρα στην έξοδο από την κρίση.  Τα αποτελέσματα  είναι ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ το 2015 αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν ένα τοις χιλίοις.

Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ

Την ίδια στιγμή δε που το κράτος υπερφορολογεί σε σημείο ασφυξίας τη ρυθμισμένη αγορά προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «οικονομίας διαμοιρασμού». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει διασφαλιστεί ένα πλαίσιο ισονομίας και φορολογικής συμμετρίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

Οι επιβολές των μέτρων αυτών είναι αποτέλεσμα της αδράνειας και έλλειψη βούλησης των κυβερνήσεων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ο ΣΕΤΕ είναι υπέρ της υιοθέτησης μέτρων, όπως με την ενεργοποίηση εντατικών ελέγχων της αγοράς, την εφαρμογή σκληρών οικονομικών και λειτουργικών κυρώσεων σε όσους παρανομούν, την εφαρμογή ηλεκτρονικού τιμολογίου και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ, η οποία θα αναβαθμίσει τη ροή της πληροφόρησης, την χρήση πιστωτικών / χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ, την υποχρεωτική καταβολή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις