Πολιτική

Ανεξαρτησία του Ταμείου τους ζητούν οι γιατροί


Η πρόταση του Ιατρικού Κόσμου, αλλά και των υπόλοιπων Υγειονομικών Φορέων, για το ασφαλιστικό είναι, η  ανεξαρτησία του  Ταμείου των Επιστημονικών Φορέων  (ΕΤΑΑ), στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, (ΠΙΣ) επισημαίνει, ότι το Ταμείο είναι βιώσιμο, παρότι δεν έχει πάρει επιχορήγηση ούτε 1 ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό. 

Αντιθέτως, έχουν μειωθεί με διάφορους τρόπους τα αποθεματικά του Ταμείου όπως λέει, και ζητά τον υπολογισμό των ασφαλιστικών και υγειονομικών εισφορών στη βάση του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί αμιγώς φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος. Επιπροσθέτως, η κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων με αναδρομική ισχύ από 1.1.2016, επιφέρει όπως λέει, σημαντική ζημία στο κλάδο, καθώς τα χρήματα των ασφαλισμένων θα εξανεμιστούν συρρικνώνοντας περαιτέρω τη σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών. 

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, με το Νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που θα προάγει την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την μείωση της ανεργίας. Αντιθέτως, θα επιτείνει την ύφεση, τη φοροδιαφυγή και την μετανάστευση, που για το νέο ιατρό, θα είναι μονόδρομος. 

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικοί, ο κ. Βλασταράκος ανέφερε ότι πέραν της αύξησης των εισφορών, οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη φοροεπιδρομή, η οποία τους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας. Για κάθε 10 ευρώ τα 7 ευρώ, πηγαίνουν σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, άρα παραμένουν διαθέσιμα μόλις 3 από τα  10 ευρώ. 

Ενώ, σε ένα καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ, 14.000 ευρώ θα επιστραφούν στο κράτος, μέσω των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Με τις 6.000 ευρώ που απομένουν, καλείται ένας αυτοαπασχολούμενος ιατρός να ανταπεξέλθει στις άλλες υποχρεώσεις του (διαβίωση, πληρωμή ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). 

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, όπως είπε, θα προκληθούν στους νέους συνταξιούχους μειώσεις της τάξεως των 15% – 30%, μέσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης. 

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επεσήμανε, ότι η υπέρογκη αυτή αύξηση των εισφορών, δεν προβλέπεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία, όπου τα εισοδήματα είναι κατά πολύ υψηλότερα συγκριτικά με τη χώρας μας, ένας ιατρός με εισόδημα 40.000 ευρώ, πληρώνει για σύνταξη 3.000 ευρώ, ενώ εδώ θα κληθεί να πληρώσει 8.000 ευρώ. 

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να αποσύρει αυτό το Νομοσχέδιο και να προωθήσει ένα άλλο το οποίο θα προκύψει μέσα από ευρύ κοινωνικό διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις