Αγορές

Ανέκαμψαν οι τράπεζες, πήρε ανοδική κατεύθυνση το χρηματιστήριο


Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εκτονώθηκαν, "καραβιές" χαρτιών άλλαξαν χέρια σε τρεις συνεδριάσεις και η αγορά επανέρχεται σε ανοδική τροχιά, έχοντας αποτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις από μειώσεις επιτοκίων και λήψη μέτρων προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών. Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της αγοράς

 Ενισχύονται οι προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης με ένα year end mini rally, "Καύσιμο" για το χρηματιστήριο τα θετικά στοιχεία που ανακοινώνονται για την πορεία της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ως θετική ένδειξη  τον αξιόλογο ημερήσιο τζίρο, που ήταν σήμερα 69,7 εκατ. ευρώ, συν 13,4 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

 Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες θα είναι βέβαια το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα βελτιώνεται και οι δείκτες επανέρχονται σε θετικό πρόσημο, ακολουθώντας την τάση της  Wall Street, όπου ο Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες και τώρα σημειώνει άνοδο 0,45%.

Θετική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου όμως τα αρχικά κέρδη εχουν εξανεμισθεί. Σε ρυθμούς μινι ράλι "έτρεξαν" τα ελληνικά. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,71%, ενώ νωρίτερα έπεσε μέχρι 13,5 μβ, κάτω από το 3,67%.

 Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών οι εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων και τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε σήμερα ανοδικά, κλείνοντας +6,3% στα 147,3 ευρώ.Καλή είδηση για τις αγορές, τις επιχειρήσεις και  τους καταναλωτές η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών αργού πετρελαίου. Η τιμή του μπρεντ έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια (-1,5%) και κινείται τώρα στα 78,3 δολάρια.

Μετοχές και δείκτες

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκει επίπεδα ισορροπίας και ότι έπεται μιά περίοδος συσσώρευσης στην περιοχή των 900-917 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα μεταξύ 903,2 μονάδων (-0,10%) και 913,09 (+1%). Τερμάτισε στις 910,29 με κέρδη 0,33%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,67% κλείνοντας στις 2.205,87 μονάδες. Ανοδο 0,36% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι -0,62% και στη συνέχεια ανέκαμψε μέχρι +1,85%. Στο κλείσμο "έγραψε" +1,25%. Στην πρώτη θέση η Πειραιώς με +3,1%. Alpha.+2,5%, Τρ. Ελλάδος +1,9%, Eurobank +1,3%, Ακολουθούν Attica Bank +0,9%. Στο κόκκινο μόνο η Εθνική (-0,8%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ με +4,4%. Υψηλές αποδόσεις σημείωσαν επίσης Aegean +3,6%, Σαράντης +1,8%, Μυτιληναίος,ΤΕΝΕΡΓΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,5%. Ακολούθησε ο  ΟΤΕ με +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Quest -2,2%,Βιοχάλκο -1,5%, ΕλβάλΧαλκόρ -1,4%, ΔΕΗ -0,6%,  Motor OIl -0,5%.

 Στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν με  σημαντική άνοδο και μεγάλο όγκο συναλλαγών οι MIG +9,5% (με νέο υψηλό έτους), Q&R +5,6% και Intracom +5,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα