Επιχειρήσεις

ΑΝΕΚ: Μέτοχοι και τράπεζες απέρριψαν την πρόταση εξαγοράς από Ηλιόπουλο


Ακαρπη αποβαίνει μέχρι στιγμής η προσπάθεια του εφοπλιστή της ακτοπλοϊας Μάριου Ηλιόπουλου να ματαιώσει την εξαγορά-απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group, καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς της κρητικής  ακτοπλοϊκής εταιρείας και των δανείων της.

Οι πιστώτριες τράπεζες και οι βασικοί μέτοχοι απέρριψαν την πρόταση, κρίνοντας ότι είναι οικονομικά υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία Attica - AΝΕΚ και εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο ρίσκο ολοκλήρωσης

Ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών της ΑΝΕΚ, η  Τράπεζα Πειραιώς απέστειλε ήδη σχετική επιστολή, όπου αναφέρει ότι δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση των εταιρειών του κ. Ηλιόπουλου, διότι δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση.. 

Προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού η ΑΝΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραθέτει την επιστολή της Τρ. Πειραιώς προς τις προτείνουσες εταιρείες του ομίλου Ηλιόπουλου, καθώς και την επιστολή-απάντηση της εταιρείας ΒΑΡΜΙΝ,που είναι μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΚ.

Στην επιστολή της Τρ. Πειραιώς αναφέρονται τα εξής:

«Μολονότι ξενίζει ο χρονισμός της πρότασης των εταιρειών σας, καθώς η εν εξελίξει συγχώνευση της AΝΕΚ με την Attica Group είναι δημοσίως γνωστή ήδη από το Σεπτέμβριο 2022, μελετήσαμε διεξοδικά τα επιμέρους στοιχεία και όρους ισχύος της πρότασής σας για την εξαγορά του δανεισμού και ορισμένων μετοχών της εταιρείας AΝΕΚ, καθώς και τις πληροφορίες που θέσατε υπ' όψιν μας.

Η εξέταση της πρότασής σας έγινε υπό το πρίσμα των εν ισχύι πιστωτικών και συναλλακτικών πολιτικών και διαδικασιών καθενός από τους δανειστές -αποδέκτες της πρότασής σας. Στη βάση αυτή - και σύμφωνα με σχετική ανάλυση του συμβούλου μας - κρίθηκε ότι η υποβληθείσα πρότασή σας είναι, σε όρους ανακτώμενης αξίας, υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και AΝΕΚ. Παράλληλα εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk), οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της AΝΕΚ.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στην αβεβαιότητα της χρηματοδότησης του προτεινόμενου τιμήματος, καθώς και στην προϋπόθεση διενέργειας due diligence, διαδικασία η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί για την πρόταση της Attica Group. Σημειώνουμε περαιτέρω, πως η πρότασή σας δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις σημαντικές ταμειακές ανάγκες της AΝΕΚ προς τρίτους πιστωτές, ούτε περιλαμβάνει σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας λόγω δυνητικής λήξης της κοινοπραξίας AΝΕΚ - Superfast (operational risk).

Ως εκ τούτου, η πρότασή σας δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Διευκρινίζεται ότι την επιστολή αυτή την απευθύνουμε ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων του από 29.03.2017 Κοινοπρακτικού Δανείου της εταιρείας AΝΕΚ Α.Ε., εκ μέρους όλων των ομολογιούχων δανειστών.»

Η εταιρεία ΒΑΡΜΙΝ Α.Β.Ε.Ε (μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΚ) αναφέρει στην απαντητική της επιστολή της:

«δεν αποδεχόμαστε τη συγκεκριμένη προσφορά λόγω του προσφερόμενου τιμήματος και της δομής της. Θεωρούμε ότι η υφιστάμενη συμφωνία των Μετόχων και Δανειστών με την εταιρεία ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ για την συγχώνευση δια απορροφήσεως της AΝΕΚ, η οποία ευρίσκεται ήδη σε στάδιο εγκρίσεων, πέρα των προσδοκώμενων υπεραξιών, είναι η μόνη άμεση λύση η οποία διασφαλίζει την διάσωσή της.»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα