Επικαιρότητα

Ανείπωτη τραγωδία: Εκατοντάδες οι νεκροί στο ναυάγιο της Πύλου


Τραγωδία πρωτοφανών διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα αποδεικνύεται το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες ανοιχτά της Πύλου. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 79 νεκροί, αλλά ο αριθμός τους μπορεί να είναι πολλαπλάσιος - και δεν θα γίνει ποτέ γνωστός, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος, ούτε πρόκειται να βρεθούν ποτέ οι σοροί όλων των θυμάτων.

Διασωθέντες ναυαγοί αναφέρουν ότι στο λιβυκό πλοιάριο επέβαιναν 700 άτομα, ενώ το Λιμενικό εκτιμά ότι θα μπορούσε να μεταφέρει έως 500. Δεδομένου ότι οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 104, οι νεκροί και αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 400.

Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό αγνοούμενων δίνουν οι λιμενικές αρχές, που συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή, χωρίς να υπάρχουν πολλές ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων.
 Μυστήριο καλύπτει ακόμη τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, το οποίο δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.

 Μαρτυρίες αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά κλυδωνίστηκε αριστερά-δεξιά και ακολούθησε η βύθισή του. Εικάζεται ότι υπήρξε κάποια αψιμαχία μεταξύ επιβαινόντων και το πλήθος μετακινήθηκε γρήγορα προκαλώντας τον κλυδωνισμό του σκάφους.
  Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες. Οι επιβαίνοντας ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα