Οικονομία

Ανέφικτος πλέον ο στόχος για ανάπτυξη 2,3% το 2019


Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄τρίμηνο του έτους ήταν 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, περιόρισε κατά πολύ τις ελπίδες, για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) πάνω από 2% το 2019.

Οι αριθμοί αρχίζουν να γίνονται πιεστικοί για την κυβέρνηση. Κι αυτό καθώς με ρυθμό ανάπτυξης α΄εξαμήνου στο 1,5% (1,1% το α΄τρίμηνο και 1,9% το β΄τρίμηνο), για να επιτευχθεί ανάπτυξη πέριξ του 2% το 2019, απαιτείται το β΄εξάμηνο μέσος ρυθμός 3,5%.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ένα καλύτερο από πλευράς ανάπτυξης β΄εξάμηνο, με δεδομένη και την ώθηση της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα φθάσει στο απαιτούμενο ποσοστό για το ετήσιο 2%, ενώ θεωρείται πλέον ανέφικτο να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης 2,3% που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβλέψει ανάπτυξη 1,9% για το 2019, ενώ η  Κομισιόν στις τελευταίες οικονομικές εκτιμήσεις της αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω την πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα, προβλέποντας αύξηση 2,1%. Το 2018 η Ελλάδα κατέγραψε ανάπτυξη 1,9% και 1,5% το 2017.

Από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος για το 2019 είναι στο 3,5% και δεν θα αμφισβητηθεί – όπως και ο αντίστοιχος του 2020 – σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.  

Η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης είναι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει και τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%. Μια εκτίμηση, που προφανώς αφορά τα επόμενα έτη.

Από τη πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα, αλλά με προσοχή. Αυτή η θέση ταυτίζεται με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προκαλέσει την τροποποίηση των συμφωνηθέντων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.  

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ακρόασής της στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ως επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στους οποίους η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις