ΕΥΖην

«Andy Warhol: Revelation», μια έκθεση για τον ευσεβή καλλιτέχνη Γουόρχολ


Σε όλη τη ζωή του ο ο Άντι Γουόρχολ ήταν ευσεβής της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας (Greek Byzantine Catholic Church). Δημιούργησε έργα ζωγραφικής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στα οποία είναι εμφανείς οι θρησκευτικές του αναζητήσεις. Δεν είχε δοθεί, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την πλευρά του καλλιτέχνη έως σήμερα.

Αλλά, το Andy Warhol Museum στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια φιλοξενεί, αυτή την περίοδο, την έκθεση «Andy Warhol: Revelation», καλύπτοντας εν μέρει το κενό.

Η έκθεση ξεκινά με τη διάρκειας 33 λεπτών ταινία «Ηλιοβασίλεμα» του 1969, η οποία αρχικά προοριζόταν να ενταχθεί σε πρότζεκτ των Dominique και John de Menil για το Περίπτερο του Βατικανού στην Παγκόσμια Έκθεση του 1968 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας (το πρότζεκτ δεν ολοκληρώθηκε).

Πολλά από τα εκθέματα επιδεικνύονται για πρώτη φορά (κάποια, δεν έχουν καν παρουσιαστεί σε εκδόσεις): έργα ζωγραφικής του Άντι και της μητέρας του, της Julia Warhola. Ένας γύψινος Ιησούς τον οποίο ζωγράφισε ο έφηβος Γουόρχολ.

Ευχετήριες κάρτες Χριστουγέννων και σταυροί από το αρχείο Γουόρχολ. Καθώς και τέσσερις πίνακες του John Hegedus που δάνεισε για την έκθεση η εκκλησία St. John Chrysostom Byzantine Catholic Church (στην εκκλησία αυτή, η οποία απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το Andy Warhol Museum, εκκλησιαζόταν η οικογένεια Γουόρχολ).

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 16 Φεβρουαρίου 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Τέχνη