Πολιτική

Αναζητείται ρόλος για το ΔΝΤ


Καθοριστικές συναντήσεις για αξιολόγηση, μέτρα και χρέος. Ταξίδι Ομπάμα στη Γερμανία. Το μήνυμα Τσίπρα

Αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες επίτευξης άμεσης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές και ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία θα συνδυασθεί με αποχώρηση του ΔΝΤ από το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος και παραμονή του ως «τεχνικού συμβούλου» - ή εν πάση περιπτώσει με περιορισμένο ρόλο. Το μήνυμα δόθηκε χθες από την Κριστίν Λαγκάρντ: Την ώρα που διαβεβαίωνε ότι το Ταμείο «δεν θα αποχωρήσει» από το ελληνικό πρόγραμμα, άνοιγε ουσιαστικά την πόρτα εξόδου, προαναγγέλλοντας ότι ενδέχεται «να τροποποιηθεί η μορφή συμμετοχής» του, ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας και με τις υποχρεώσεις – προφανώς χρηματοδοτικές – που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

«Δεν θα αποχωρήσουμε» είπε η κ. Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που αρχίζει σήμερα. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων.

Ομως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε με έμφαση. Για πρώτη φορά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ανοιχτά την Ευρώπη πως το Ταμείο αν και θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μπορεί να το κάνει από ένα άλλο μετερίζι, εννοώντας πως θα παραμείνει πιθανότατα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και δεν θα συνδράμει οικονομικά. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον κλιμακώνει το chicken game για το θέμα του ελληνικού χρέους έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως του Βερολίνου που ένεκα της γενικότερης αστάθειας, του βρετανικού δημοψηφίσματος και του προσφυγικού εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερωτηματικά, κυρίως όσον αφορά τα περί «ανάληψης υποχρεώσεων» από τους Ευρωπαίους και «δεσμεύσεων» από την Ελλάδα.

Οι υποχρεώσεις που μπορεί να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι είναι προφανώς η κάλυψη του ποσού χρηματοδότησης που αναλογεί στο ΔΝΤ.

Τα περί δεσμεύσεων της Ελλάδας παραπέμπουν στο σενάριο μιας «συμφωνίας με αστερίσκους», όπου θα καταγράφονται οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και οι άλλες δύο πλευρές – ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Ελλάδα – θα «υπόσχονται» πως ό,τι ζητά το Ταμείο θα γίνουν… μελλοντικά.

Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν τρόπο για να μείνει το ΔΝΤ χωρίς πρόσθετα μέτρα

Από αξιωματούχους της ΕΕ και σχολιαστές διεθνών μέσων ενημέρωσης οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ερμηνεύθηκαν ως έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι τις τελευταίες μέρες μεταξύ Βερολίνου-Βρυξελλών-Ουάσιγκτον έχει συζητηθεί διεξοδικά το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και να παραμείνει μόνο ως «τεχνικός σύμβουλος».

Διαβάστε επίσης: Εκτός προγράμματος το ΔΝΤ, συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους

Το σενάριο αυτό προκρίνεται ως λύση για την επίτευξη μιάς συμφωνίας η οποία «βολεύει» όλες τις πλευρές:

-Τους Ευρωπαίους, που θέλουν να κλείσει με οποιοδήποτε τρόπο το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί πηγή κινδύνων και αυξάνει το πολιτικό ρίσκο σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας

- Την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να περάσει τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης, χωρίς να αποδεχθεί τα σκληρά αντιδημοτικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ

- Το ΔΝΤ, το οποίο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και θα συνεχ ίσει να διαδραματίζει ρόλο στους περαιτέρω χειρισμούς, έχοντας περάσει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι μένει σταθερό στις απόψεις του και ότι δεν βάζει «νερό στο κρασί του» κατά περίπτωση.

Οι στόχοι του Μαξίμου

Από την ελληνική πλευρά στόχος του Αλέξη Τσίπρα με τις διεθνείς επαφές του στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ήταν να καταστήσει τα τρία μέρη δύο, καθιστώντας σαφές πως θέση της Αθήνας σε πλήρη σύμπλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η κυβέρνηση αποσκοπούσε εξαρχής στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αναχώματος απέναντι στο ΔΝΤ, θέμα το οποίο έθιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με tweet του μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και πριν από αυτή με τον Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας πως «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών».  Το ιδεατό σενάριο για την Αθήνα είναι το κενό που χωρίζει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες με Βερολίνο να μετατραπεί σε «ρήγμα», προκειμένου να καταστεί το ελληνικό πρόγραμμα καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Τα μηνύματα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός το διήμερο αυτό ήταν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο τη συμφωνία του καλοκαιριού, ότι τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή δεν θα είναι προϊόν μονομερούς ενέργειας αλλά σε σύμπλευση με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και ότι η κατάσταση που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει πρόσθετα μέτρα.

Ακριβώς αυτό είναι και το μείζον διακύβευμα που υπογράμμισε με το άρθρο παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times, όπου τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στην αλλαγή των μεταρρυθμίσεων» θυμίζοντας πως το ΔΝΤ είχε προβλέψει για το 2015 ύφεση 2,3%, όταν η ύφεση έκλεισε στο 0,2%.

Παραθέτοντας αναλυτικά τα αναθεωρημένα στοιχεία της οικονομίας αλλά και υπενθυμίζοντας τη σαφή λαϊκή εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση για υλοποίηση της συμφωνίας και τίποτα περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθούν η συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση.

Ο ρόλος του Μπαράκ Ομπάμα

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα την επόμενη Κυριακή 23 Απριλίου θα βρεθεί στο Αννόβερο της Γερμανίας, όπου θα έχει μία συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία ένα από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και τα προβλήματα που την ταλανίζουν: η οικονομική και η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον ανώτερο διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις