Οικονομία

Αναβάθμισε την Ελλάδα η Fitch, με θετικές προοπτικές


Η νέα αναβάθμιση φέρνει την αξιολόγηση δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

Την απόφασή της να ανεβάσει από "BB-" σε "BB" την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, με θετικό outlook, που προοιωνίζεται νέα αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο, ανακοίνωσε απόψε η Fitch. Φέρνει έτσι τη βαθμολογία της χώρας δύο κλιμάκια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η προηγούμενη αναβάθμιση από την Fitch είχε γίνει τον Αύγουστο του 2018 και σήμερα οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν ότι ο οίκος απλώς θα άλλαζε το outlook από σταθερό σε θετικό, χωρίς να αλλάξει τη βαθμολογία. Τελικά,ο αμερικανικός οίκος ανέβασε την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι και προανήγγειλε άλλη μία αναβάθμιση, μέσω του θετικού outlook. Αυτό σημαίνει ότι σημαίνει ότι αρχίζει να γίνεται ρεαλιστικός ο στόχος για άνοδο στην επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του α' εξαμήνου του 2021.

Η Fitch αξιολογεί θετικά, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τη συνεχιζόμενη βελτίωση του ΑΕΠ καθώς και τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό μέτωπο έναντι των στόχων.

Το θετικό outlook αντανακλά τις αναβαθμισμένες προοπτικές για σταθερό πολιτικό περιβάλλον και εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μετά τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό.

 Ανάπτυξη, φόροι και πλεονάσματα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, έχει πραγματοποιήσει γρήγορη πρόοδο στην μείωση των φορολογικών συντελεστών και έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Αυτές οι εξελίξεις υποστηρίζουν τη μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας και ενισχύουν την εμπιστοσύνη πως η σχέση με τους Ευρωπαίους πιστωτές θα παραμείνει εποικοδομητική. Προς το παρόν, η εκτίμηση για το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης παραμένει αμετάβλητη σε 1,2%, όμως μπορεί να υπάρξει βελτίωση μεσοπρόθεσμα αν εφαρμοστεί η ατζέντα της κυβέρνησης.

Η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει σταθερή. Αναμένεται ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ το 2019 ξεπερνώντας τον στόχο του 3,5%. Αυτή ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα κατάφερε να σημειώσει υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Το πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 3,5%  του ΑΕΠ το 2020 και σε 2,5% το 2021. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης  αναμένεται να μειωθεί σταθερά από το 181,2% του ΑΕΠ που βρέθηκε το 2018 στο 161% το 2021.

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«O οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Επίσης, αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από "σταθερή" σε "θετική". Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα.

Όμως, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε, με σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η χώρα πάει μπροστά, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια!».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα