Πολιτική

Τσίπρας - Καμμένος στην... παράταση


Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της κυβέρνησης και τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις, καθώς ανεβλήθη η προγραμματισμένη για σήμερα κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, όπου αναμενόταν να αποσαφηνισθεί η στάση των ΑΝ.ΕΛ και η εφεξής σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

 Λόγος αναβολής η ψηφοφορία στα Σκόπια επι των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Ελπίζοντας ότι θα προκύψει εμπλοκή και δεν υπάρξει απόφαση, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να αναβληθεί η σημερινή συνάντηση. Το γνωστοποίησε ο ίδιος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ. «Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην ΠΓΔΜ, είπαμε να αναβληθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό», είπε.

 Ολα λοιπόν παραμένουν ρευστά, ενώ συνεχίζει να χύνεται πολύ "μελάνι" σε σεναριολογία για τις ανπιθανές επιλογές Καμμένου, τη στάση των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ και τις "απαντήσεις" που έχουν ετοιμάσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και το Μαξίμου.

Ερωτηθείς αν η αναβολή της συνάντησης θα επηρεάσει τις συζητήσεις και τις αποφάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι όλα είναι συναρτώμενα. Σε ερώτηση για την εμπλοκή στα Σκόπια, ανέφερε ότι δεν θέλει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό εν μέσω σεναρίων και ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.

Αγωνία στα Σκόπια

Για την ώρα πάντως, συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στον πρόεδρο των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και Αλβανούς βουλευτές του BESA προκειμένου να στηρίξουν τη συνταγματική αναθεώρηση και κατά συνέπεια τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι Αλβανοί βουλευτές ζητούσαν την αλλαγή του άρθρου του προτεινόμενου Συνταγματικού Νόμου που προσδιορίζει την υπηκοότητα ως «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και προτείνουν τον προσδιορισμό της υπηκοότητας ως «υπηκοότητα της Μακεδονίας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, το αλβανικό κόμμα BESA αποδέχεται ως εναλλακτική λύση να παραμείνει η υπηκοότητα «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά αυτό να ισχύει μόνο για τους σλαβικής καταγωγής πολίτες της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες (Αλβανοί, Σέρβοι, κλπ) να αναγράφεται μόνο «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Πιέσεις Γιούνκερ για ολοκλήρωση των διαδικασιών

Την ανάγκη τελικής έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, υπογράμμισε σήμερα απο το Βουκουρέστι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, με αφορμή την έναρξη της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και τις δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, να πράξουν αυτό που επιτάσσει η ιστορία. Παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων λέγοντας ότι σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη.

Διαβάστε επίσης