Χρηστικά

Αναβάλλεται για τον Ιούνιο η καταβολή προσαυξήσεων-αναδρομικών σε συνταξιούχους


Παράταση κατά ένα μήνα παίρνει η καταβολή του μεγάλου πακέτου αναδρομικών για τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, που δεν είχαν λάβει προσαυξήσεις εδώ και πέντε χρόνια. Η έναρξη πληρωμής των προσαυξήσεων και αναδρομικών δεν θα ξεκινήσει τον Μάιο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά μεταφέρεται για τον Ιούνιο.

Αιτία για τη νέα καθυστέρηση, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει πάντως τον ένα μήνα,  είναι-σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων-, ότι το λογισμικό υπολογισμού των προσαυξήσεων και των αναδρομικών που απορρέουν ανά περίπτωση, δεν θα είναι έτοιμο έως το τέλος Μαΐου.

Οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν περισσότερους από 50.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί,  μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο.

Σε πλείστες περιπτώσεις πρόκειται να καταβληθούν αναδρομικά πενταετίας σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, καθότι το πρόβλημα εντοπίζεται από το 2026, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις στα επίπεδα των 300 ευρώ το μήνα. 

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα