Διεθνή

Ανατροπή στην Γαλλία, η Λεπέν νικά τον Μακρόν


Προβάδισμα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος

Νέο πολιτικό σκηνικό στην Γαλλία, με σοβαρές επιδράσεις στην Ευρώπη, διαμορφώνει η διαφαινόμενη νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές, που αφήνει στη δεύτερη θέση το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το κανάλι France 2, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν λαμβάνει 23,2% και ξεπερνά το κόμμα Μακρόν, που έρχεται δεύτερο με ποσοστό 21,9%.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα θα αποτελέσει πολύ σοβαρό πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο Μακρόν, που ηγήθηκε προσωπικά της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, προβάλλοντας τον εαυτό του ως υποστηρικτή της Ευρώπης και ορίζοντας την ψηφοφορία ως μια υπαρξιακή αναμέτρηση ανάμεσα στους υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στους ευρωσκεπτικιστές της άκρας δεξιάς.

Ο πρόεδρος Μακρόν εκτίθεται για πρώτη φορά σε εκλογές μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και έχει αποδυναμωθεί από τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, που ήδη διαρκούν έξι μήνες. Η Λεπέν έχει πει κατ' επανάληψη ότι, αν χάσει τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σημειώνεται ότι αποτέλεσε έκπληξη η μεγάλη συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων σε αυτές τις ευρωεκλογές, καθώς εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 50% και ήταν η μεγαλύτερη τουλάχιστον για δύο δεκαετίας και μεγαλύτερη από τη συμμετοχή στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η Λεπέν έχει αναθεωρήσει τις θέσεις του κόμματός της για την Ευρώπη. Δεν υποστηρίζει πλέον τη διάλυση της Ευρώπης ή την έξοδο της Γαλλίας από την Ένωση, αλλά έχει την άποψη, όπως και ο Μ. Σαλβίνι στην Ιταλία, ότι οι ευρωσκεπτικιστές της άκρας δεξιάς θα πρέπει να κυριαρχήσουν πολιτικά στην Ευρώπη και να την αλλάξουν εκ των έσω.

Διαβάστε επίσης