Πολιτική

Ανατροπές στον εκλογικό χάρτη με την απογραφή- Ποιές περιφέρειες κερδίζουν-χάνουν έδρες


Μεγάλες αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας φέρνουν τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2021, με βάση τα οποία θα γίνει η κατανομή βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.

 Τα στοιχεία δείχνουν μειώσεις πληθυσμού – αναλογικές και σε απόλυτους αριθμούς – σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) της Ηπείρου και της Μακεδονίας, με αντίστοιχη αύξηση στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαϊα.

Ανακατανέμονται λοιπόν οι 288 από τις 300 συνολικά έδρες – εξαιρουμένων των εδρών Επικρατείας, με αποτέλεσμα να “φτωχαίνει” η εκπροσώπηση της επαρχίας. 8 βουλευτικές έδρες αφαιρούνται από νομούς της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και μεταφέρονται σε εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας - Αττικής, της Θεσσαλονίκης  και στην Πάτρα.

Η Βουλή γίνεται ακόμη πιό “αθηνοκεντρική” καθώς το 1/3 των βουλευτών που εκλέγονται με σταυρό (89 από τους 288), θα εκπροσωπούν περιφέρειες της Αθήνας και της Αττικής.
Η ανακατανομή των εδρών μπορεί να έχει επίπτωση και στη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Ευνοημένα θα είναι τα κόμματα που η εκλογική τους δύναμη είναι μεγαλύτερη σε Αθήνα-Αττική απ' ό,τι  σε περιοχές απ' τις οποίες αφαιρούνται έδρες.

 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ανάλυση των στοιχείων της απογραφής, συνολικά 8 έδρες μεταφέρονται από εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας στις περιφέρειες της Αθήνας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία χάνουν από δύο έδρες, από μία η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα.

 Από δύο έδρες κερδίζουν ο Νότιος Τομέας της Β΄ Αθήνας και η Ανατολική Αττική, ενώ μία επιπλέον έδρα θα έχουν ο Βόρειος και ο Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθήνας, η Α΄ Θεσσαλονίκης και η Αχαΐα.
Οι έδρες αυτές θα αφαιρεθούν από την Α΄Πειραιά, τις Σέρρες, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, την Άρτα, καθώς και την Καστοριά και τη Θεσπρωτία, που γίνουμε πλέον μονοεδρικές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα