Το «πήγαινε-έλα» του κυβερνητικού ανασχηματισμού, για ενάμιση μήνα, εκτός από τις αρρυθμίες στη λειτουργία των υπουργείων, προκαλεί το ασυνήθιστο και αρνητικό για την εικόνα της κυβέρνησης πολιτικό φαινόμενο υφυπουργοί να σπεύδουν να παραιτηθούν πριν τους καρατομήσουν!
Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται τα προβλήματα συνύπαρξης κομματικών (υπουργοί και βουλευτές) και τεχνοκρατών, με τους πρώτους να θεωρούν παρείσακτους τους δεύτερους και να πιέζουν για την εκπαραθύρωσή τους. Σε αυτή την άτυπη διελκυστίνδα οι κομματικοί βρίσκονται σε θέση ισχύος, καθώς οι τεχνοκράτες δεν διαθέτουν το απαραίτητο πολιτικό βάρος, τα ερείσματα και την πολιτική ...ευελιξία για να ανταπεξέλθουν.
Την πόρτα για τον ανασχηματισμό άνοιξε στις 15 Ιουνίου με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης. Και ενώ φαινόταν ότι ήταν θέμα ημερών από τις αρχές Ιουλίου η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την παραμονή τριών «δικών του παδιών», του Γιάννη Βρούτση, του Νότη Μηταράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, «πάγωσε» τις εξελίξεις.
Ο ανασχηματισμός επανήλθε στο προσκήνιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με τα σχετικά δημοσιεύματα να πολλαπλασιάζονται. Ώσπου, στις 24 του προηγούμενου μήνα, άρχισε η ...φυγή των υφυπουργών. Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Θωμάς, ο οποίος άφησε το κυβερνητικό σχήμα για μιά θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης).
Στον δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση τον ακολούθησε χθες (31/7) μιά εβδομάδα μετά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης (πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Διευθυντής της Σχολής Δικαστών), που ...θυμήθηκε ότι έχει βαριές επιστημονικές (συγγραφικές) υποχρεώσεις. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο Δ. Κράνης είναι θύμα επιθέσεων εκδοτικού συγκροτήματος (σ.σ. «Παραπολιτικά), σχολιάζοντας: «Μάλλον θα είναι "τυχαίο" πως ο κ. Κράνης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του μετά από σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και αφού είδε ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τον τρεις φορές προαναγγελθέντα ανασχηματισμό».
Κατά σύμπτωση (;) και οι δύο παραιτηθέντες υφυπουργοί ήταν στην λίστα των προς καρατόμηση μελών της κυβέρνησης, όπως είχε γράψει από τον περασμένο Φεβρουάριο το «Σin», πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. Πιθανότατα λοιπόν, είχαν πάρει το μήνυμα από το Μαξίμου ότι επίκειται η καθαίρεσή τους, οπότε αναζητούσαν ...οδό διαφυγής.
Διαγκωνισμοί υπουργών και βουλευτών με εξωκοινοβουλευτικούς
Οι δύο παραιτήσεις αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την προαναγγελία της «σφαγής» των υφυπουργών που θα ακολουθήσει στον επικείμενο ανασχηματισμό (είναι θέμα ημερών), με τις θέσεις των τεχνοκρατών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να μειώνονται δραστικά.
Οι εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, συμπιέζονται από δύο δυνάμεις: Από τους βουλευτές της ΝΔ, που αναμένουν να αξιοποιηθούν στην κυβέρνηση και βλέπουν ως αλεξιπτωτιστές τους μη εκλεγμένους τεχνοκράτες και από τους υπουργούς, που τους θέλουν σε διακοσμητικό ρόλο, να μην μπλέκονται στα πόδια τους και να έχουν ελάχιστες ή καθόλου αρμοδιότητες.
Συνεπώς, προς αντικατάσταση οδεύουν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ενώ αμφίβολη είναι η παραμονή του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τις τράπεζες Γιώργου Ζαββού.
Δημήτρης Κυριακόπουλος