Διεθνή

Υποχώρησε ο Μακρόν, αναστέλλει την αύξηση φόρων στα καύσιμα


Οπισθοχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο θέμα των αυξήσεων των φόρων στα καύσιμα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις από τα "κίτρινα γιλέκα" και τα επεισόδια που ακολούθησαν. 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές θα ανακοινώσει σήμερα την αναστολή της επικείμενης αύξησης των φόρων στα καύσιμα, που προκάλεσε την σύσταση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στην Γαλλία.

Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μεγάλη υποχώρηση από την πλευρά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη τον Ιανουάριο, η οποία είναι η δεύτερη αύξηση των φόρων στα καύσιμα σε διάστημα ενός έτους.

Οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» εξελίχτηκαν σε βίαια επεισόδια στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση Μακρόν με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 άνθρωποι να τραυματιστούν και 412 άτομα να προσαχθούν.

Οι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι την βάση της Αψίδας του Θριάμβου και προκάλεσαν φθορές σε αγάλματα και ανάγλυφα του μνημείου. Σε άλλες περιοχές λεηλατήθηκαν καταστήματα ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν.

Το τηλεγράφημα του AFP ήλθε λίγες ώρες αφότου έγινε σαφές πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα «κίτρινα γιλέκα» βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές που είχαν κληθεί σε συζητήσεις με τον κ. Φιλίπ δήλωσαν πως δεν προτίθενται να προσέλθουν.

 

Διαβάστε επίσης