Διεθνή

Αναστασιάδης στο ΕΛΚ: Nα διασφαλίσουμε την ισχύ και την ενότητα της ΕΕ


Την πεποίθηση πως«με σεβασμό στις αρχές μας πρέπει να διασφαλίσουμε την ισχύ και την ενότητα της ΕΕ και να παραμένει αποτελεσματική και πιστή στους πολίτες της», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ελσίνκι, τόνισε: «Πρώτα και κύρια η Ευρώπη πρέπει να αναλογιστεί και να επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της σε σχέση με τις κοινωνίες και τους λαούς και να διερωτηθεί ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της ΕΕ των 27 χωρών μελών και πόσο κοντά στην ΕΕ βρίσκονται οι πολίτες».

Παράλληλα, ανέφερε πως «μια ισχυρή και ενωμένη ΕΕ, βασισμένη στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται, πρέπει να παραμείνει το επίκεντρο όλων των πολιτικών και δράσεων μας», συμπληρώνοντας ότι πάνω από όλα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ένωση παραμένει προσβάσιμη στους ίδιους της τους πολίτες.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι μία ανοικτή πληγή για την Ευρώπη και η θεραπεία της θα συμβάλει σημαντικά σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, υπό το φως και των μεγάλων προοπτικών στον ενεργειακό τομέα», προσθέτοντας πως «καθώς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μας, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τη σημασία της επανένωσης του τελευταίου διαιρεμένου μέλους της, της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από την κατοχή του 37% του εδάφους της και εξακολουθούν να παραβιάζονται οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από την Τουρκία, κατά κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Εν συνεχεία, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει «ένα μεγάλο ζήτημα με τη μεταναστευτική κρίση, λόγω της γεωγραφικής της θέσης».

Κλείνοντας, μίλησε για τον οικονομικό τομέα, σημειώνοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δημιουργεί πολιτικές από τις οποίες επωφελείται ο κάθε ένας πολίτης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των κοινωνιών και θεραπεύοντας τις πληγές της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση.