Πολιτική

Ανασφάλιστα ΙΧ: Δεύτερη ευκαιρία ή παράταση αποφασίζει η κυβέρνηση


Τσακαλώτος και Σπίρτζης έχουν στα χέρια τους τις σχετικές εισηγήσεις και θα επιλέξουν την τελική λύση στο θέμα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου. Τι προκάλεσε το… χάος

 Λύση στο πρωτοφανές αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τα ανασφάλιστα ΙΧ, θα επιχειρήσει να δώσει σήμερα η κυβέρνηση. Οι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπιρτζής επεξεργάζονται διάφορα σενάρια διευθέτησης του μείζονος ζητήματος, που θορύβησε το Μαξίμου και προκάλεσε αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι λύσεις που προκρίνονται είναι αυτή της δεύτερης ευκαιρίας και της παράτασης χρόνου.

Κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και ασφαλιστικοί φορείς, «αποκαλύφθηκε» το μέγεθος του προβλήματος, καθώς εκτιμάται ότι περίπου ότι 450.000 από τα 1,151 εκατ. ειδοποιητήρια θα πρέπει να ακυρωθούν.

Και το «καυτό» θέμα που τέθηκε επί τάπητος, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, είναι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην άμεση είσπραξη των 250 εκατ. ευρώ από ηλεκτρονικά παράβολα που αναρτήθηκαν στο Taxisnet ή θα προσανατολιστεί σε μια πιο μετριοπαθή-συμβιβαστική λύση, προκειμένου να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από το εξελισσόμενο αλαλούμ.

Δύο εισηγήσεις, που «έπεσαν» στη χθεσινή σύσκεψη», έχουν προκριθεί ως ενδεδειγμένες λύσεις. Η πρώτη αφορά στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας, όπου δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, να ασφαλίσει το όχημά του, γλιτώνοντας την πληρωμή του παράβολου.

Η δεύτερη εισήγηση αφορά την παράταση δύο μηνών, αντί του ισχύοντος 8ημέρου, προκειμένου ο πολίτης να πληρώσει τόσο το παράβολο όσο και την ασφάλιση του οχήματός του.

Επίσης επεξεργασία γίνεται και σε επιμέρους κομβικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα ακινητοποιημένα οχήματα. Η αντιμετώπιση όσων… αποδείξουν ότι το όχημά τους είναι ακινητοποιημένο, θα είναι ήπιας μορφής, καθώς θα «απαλλαγούν» από πρόστιμα και υποχρεωτική ασφάλιση. Προϋπόθεση όμως, πέρα από την «απόδειξη» κινητοποίησης, θα αποτελεί και η παράδοση πινακίδων του οχήματος.

Τι προκάλεσε το χάος

Η απουσία ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταξύ των υπηρεσιών, αποτελεί την κύρια αιτία για το χάος που έχει δημιουργηθεί από τα λανθασμένα ειδοποιητήρια. Για παράδειγμα, αν ένα κλαπεί ή καταστραφεί, ενημερώνεται η αστυνομία αλλά όχι το υπουργείο Οικονομικών, με συνέπεια να δημιουργούνται σημαντικά κενά στο σύστημα του ΥΠΟΙΚ και όχι μόνο.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις