Οικονομία

Αναπτύσσεται και επεκτείνεται στη διεθνή αγορά η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ


Σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης βρίσκεται η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, επιτυγχάνοντας συνεχή αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών της, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις εκσυγρονισμού της παραγωγικής υποδομής της.

 Πέρυσι αύξησε τις πωλήσεις της κατά 5,5%, διερύνοντας το μερίδιο της στην ελληνική αγορά, το οποίο είναι τώρα 4%. Πρόσθεσε νέα σήματα στη γκάμα προϊόντων της και οι εξαγωγές κάλυψαν περίπου 60% των συνολικών πωλήσεων.

Η ΣΕΚΑΠ που εδρεύει την Ξάνθη, ιδρύθηκε το 1975 από συνεταιριστικές οργανώσεις και την τότε Αγροτική Τράπεζα. Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου μεταβιβάστηκε από τους βασικούς μετόχους (ATE BANK και ΣΕΚΕ) στην εταιρεία Donskoy Tabak, η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη. Το τίμημα ήταν 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα βασικά της σήματα είναι τα GR, Cooper, BF. εταιρεία έχει αποκλειστικό διανομέα με έδρα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και υποκατάστημα στην Θεσσαλονίκη. Η παραγωγική της δυναμικότητα είναι 8 δισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως. Τα βασικά σήματα - GR, BF, Cooper.  

Συνολικά έχει πληρώσει στο δημόσιο το ποσό των 89 εκ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρους και διάφορα τέλη για τη χρήση του 2015. Την τελευταία διετία (2013 έως 2015) έχει πληρώσει στο δημόσιο συνολικά 309 εκτ. ευρώ.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών το 2015 ανήλθε σε 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,5% συγκριτικά με το 2014. Το EBITDA είναι 4,1 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 58% σε σχέση με το 2014. Τα τελευταία 10 χρόνια ο δείκτης αυτός δεν έχει ξεπεράσει το 8%, ενώ σήμερα είναι 18,3%.

Από το 2013 έως το 2015 το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 25 εκ. ευρώ. όλες οι υποχρεώσεις απέναντι από τις τράπεζες, προμηθευτές και αγρότες της ΣΕΚΕ έχουν εκπληρωθεί. Η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθε στα 35 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού το οποίο κόστισε περίπου 4,2 εκ. ευρώ.

Έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός για την συσκευασία των τσιγάρων σε κασετίνες SENATOR, εκσυγχρονίστηκε η γραμμή παραγωγής καπνού σε σακουλάκια - ITM SAK, η οποία επιτρέπει συσκευασίες με διαφορετικό βάρος.

Σε συνεργασία με την εταιρία GD, που έχει τον κυρίαρχο ρόλο παραγωγής εξοπλισμού σε διεθνές επίπεδο, υλοποιήθηκε εκσυγχρονισμός γραμμής συσκευασίας μεγάλων πακέτων (23-25 τεμ. τσιγάρων) GR και COOPER – GD121 – X2.

Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί έργα εγκατάστασης καινούριας γραμμής SLIM. Έχουν πραγματοποιηθεί κατάλληλες αλλαγές στον εξοπλισμό παραγωγής φίλτρων KDF του οίκου HAUNI, ώστε να παράγονται φίλτρα με διάμετρο 7,77 , 6,65 και 6 mm.

Η διετία 2014-2016 αποτελεί μια σημαντική περίοδο για τον τομέα του marketing μέσα από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των σημάτων της ΣΕΚΑΠ με βασικές αλλαγές στο design των σημαντικών σημάτων: GR INTERNATIONAL, BF και COOPER.
Ταυτόχρονα έγινε λανσάρισμα σημάτων της μητρικής εταιρίας Donskoy Tabak: SENATOR σε πολυτελή μεταλλική κασετίνα και KISS σε format SLIM.

Ανάπτυξη των εξαγωγών

Απευθυνόμενη στη διεθνή αγορά, η ΣΕΚΑΠ δημιούργησε νέα σήματα για εξαγωγές, όπως τα ARISTA, SEKAP PREMIUM GOLD καθ'ως και καινούρια είδη οικογενειών COOPER και BROOKS

Ο συνολικός όγκος  εξαγωγών στη χρήση του 2015 ήταν 809,3 εκατ. τμχ.. τσιγάρα. Οι εξαγωγές κάλυψαν περίπου το 59,5% του συνολικού όγκου πωλήσεων και του του κύκλου εργασιών.

Με την άδεια της μητρικής  εταιρείας η ΣΕΚΑΠ παράγει και στέλνει στην Ρωσία τσιγάρα όπως  Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak, επίσης και το δικό της σήμα COOPER.

Για πρώτη φόρα τα ελληνικά τσιγάρα βρίσκονται στις αγορές του Τουρκμενιστάν, Πορτογαλίας, Κοσσόβου, Λιβύης, Κορέας, Ουκρανίας. 

Διενεργούνται συνεχώς εργασίες για την δημιουργία καινούριων χαρμανιών όσο για την εσωτερική τόσο και για την εξωτερική αγορά. Τον Ιούνιο του 2016 λανσάρεται το καινούριο προϊόν Cooper Jack.
 
Σήμερα το προσωπικό της εταιρίας αποτελείται από 172 άτομα. Δίνονται κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας,  ξεκινήσαμε το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, υπολογίζεται τόσο εσωτερική εκπαίδευση όσο και η εκπαίδευση στην  μητρική εταιρία Donskoy Tabak στην Ρωσία. Φέτος θα εκπαιδευτούν 43 υπάλληλοι της εταιρίας. Στην εταιρεία υπάρχουν δύο σωματεία.
 
Η εταιρία ΣΕΚΑΠ τηρεί τους νόμους 100%. Τακτικά και με επιτυχία διενεργείται τελωνιακός έλεγχος για τη χρήση των φορολογικών ταινιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις