Οικονομία

Μειώσεις φόρων εισοδήματος και ακινήτων προβλέπει το Αναπτυξιακό Σχέδιο


Μέση αύξηση του ΑΕΠ 2,1% για την περίοδο 2020-2022. Δέσμευση για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων

Μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και διαρθρωτικά μέτρα που αποσκοπούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνει το οριστικό κείμενο του Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης. Το σχέδιο στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται με μέσο ρυθμό της τάξεως του 2,1%  την περίοδο 2020-2022, ενώ αναφέρει ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για την περίοδο 2018-2022 δηλαδή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται οι άξονες των παρεμβάσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, την αγορά εργασίας, την εξυγίανση των τραπεζών, με τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Σε ότι αφορά στη φορολογία, οι παρεμβάσεις που ενσωματώνει το αναπτυξιακό σχέδιο, είναι οι ακόλουθες:

  1. Αξιοποίηση του περιουσιολογίου. Το 2018, ελήφθη νομοθετική πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση και την τροποποίηση του νόμου 3842/2010. Το περιουσιολόγιο θα χρησιμεύσει για τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής. Θα επιτρέψει την κατανομή του φορολογικού βάρους στη βάση αντικειμενικών εισοδηματικών, ιδιοκτησιακών και κοινωνικών κριτηρίων, σε συνδυασμό με τα αφορολόγητα όρια.
  2. Επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κανονιστικών αποφάσεων και κινήτρων για τους φορολογούμενους (π.χ. λοταρία). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών αυξάνεται σταθερά. Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών αυξήθηκε κατά 35% στα 513 εκατ. το 2016, ενώ η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 40% φτάνοντας τα 55 δισ. Ευρώ. Η χρήση των ψηφιακών πληρωμών αυξάνει τα δημόσια έσοδα (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος) και βελτιώνει την φορολογική συμμόρφωση.
  3. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα μέσω της φορολόγησης των βραχυπρόθεσμων μσθώσεων ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Airbnb.
  4. Διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών για την αντιμετώπιση μεγάλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
  5.  Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού. Εφαρμόστηκε ο νόμος 4410/2016, καθώς προβλέπει: α) σημαντικές αλλαγές στον τελωνειακό κώδικα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού β) τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου για την προώθηση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των αρχών που καταπολεμούν το λαθρεμπόριο προϊόντων τα οποία υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Η προσπάθεια αυτή θα επεκταθεί στον τομέα των καυσίμων.
  6. Ενσωμάτωση των μέτρων του ΟΟΣΑ για τη διάβρωση της βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS) στην ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων.
  7.  Παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου και του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.
  8.  Εξασφάλιση δίκαιων ρυθμίσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (OCW), ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση βιώσιμων επιχειρήσεων.
  9. Προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ μέσω της εξίσωσης των εμπορικών αντικειμενικών αξιών. Αυτή η προσαρμογή θα καταστήσει βιώσιμα, μακροπρόθεσμα, τα έσοδα (2,65 δισ. ευρώ)και θα οδηγήσει σε δίκαιη κατανομή του φόρου επί των ακινήτων.

Επιπλέον, η προσαρμογή αυτή θα ευθυγραμμίσει το ελληνικό κράτος με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, εξαλείφοντας τις σχετικές δικαστικές διαφορές. Θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αποτίμησης για την τακτική ενημέρωση των φορολογικών αξιών (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ακινήτων) και για περαιτέρω βελτιώσεις του φόρου ακίνητης περιουσίας ώστε οι αξίες αυτές να συγκλίνουν με τις πραγματικές αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις