Οικονομία

Ανάπτυξη, το επόμενο «στοίχημα» της κυβέρνησης


Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη της οικονομίας. Τι επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου

 Το στίγμα της επόμενης ημέρας για τη κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης, θα επιχειρήσει να δώσει ο Πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο. Η επόμενη μέρα θα έχει ως σημείο αναφοράς την ανάπτυξη και ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να παρουσιάσει έναν σχετικό «οδικό χάρτη» με τους κεντρικούς άξονες στους οποίους θα πορευτεί η κυβέρνηση.

Αυτό που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσίαση του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της χώρας, είναι να καταδείξει στους πολίτες πως η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να υιοθετήσει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, απ’ αυτό που είχε «επιβληθεί» στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Μείγμα πολιτικής που δεν περιλαμβάνει μόνο τα στυγνά προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικών περικοπών, αλλά εμπεριέχει πλέον και αναπτυξιακά μέτρα τα οποία αποτελούν «ευσεβή» αλλά ανεκπλήρωτο πόθο στα χρόνια του Μνημονίου.

Περί υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων είχαν κάνει λόγο και μάλιστα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο καμία δεν προχώρησε σε ουσιαστικές κινήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να στείλει μήνυμα στους πολίτες, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και το αποτελεσματικό σχέδιο, προκειμένου η χώρα να περάσει πλέον σε μία νέα φάση, αυτή της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι η χώρα διαθέτει πλέον της κατάλληλες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα, έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. 

Ο «οδικός χάρτης», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα έχει ορίζοντα τετραετίας και θα βασίζεται σε συγκεκριμένους «πυλώνες», όπως είναι τα αναπτυξιακά εργαλεία, η κοινωνική πολιτική και οι θεσμικές αλλαγές. Ήδη η κυβέρνηση έχει προωθήσει τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ εντός Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί και το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Με τον «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη και τις λοιπές σχετικές δράσεις, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα ορίσει το πολιτικό «παιχνίδι» το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις