Οικονομία

Ανάπτυξη 5,3% το 2022 αλλά μόλις 1,8% το 2023, βλέπει η Moody’s


Στα επίπεδα των αναθεωρημένων εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών οριοθετεί η Moody’s τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας το 2022. Το 5,3% που προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης είναι ένας  από τους πιο υψηλούς ρυθμούς στην Ευρώπη, ωστόσο οι εκτιμήσεις δεν το είναι το ίδιο ενθαρρυντικές για το 2023. 

Η Moody’s «βλέπει» ισχυρή επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη χρονιά, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί σημαντικά και να διαμορφώνεται στο 1,8%.  Η ενεργειακή κρίση, οι υψηλές «πτήσεις» των τιμών λόγω του πληθωρισμού που πλήττουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς και οι επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων που επιβαρύνουν τις επενδύσεις, είναι οι κύριες αιτίες για το φρένο που θα πατήσει η ελληνική οικονομία, επισημαίνει η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει την πορεία απομείωσης τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι από το 193,3% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε το 2021, θα υποχωρήσει στο 154% του ΑΠΕ έως το 2026.

Θετική είναι η αποτίμηση και οι εκτιμήσεις της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες κάνει ιδιαίτερη μνεία στη αισθητή μείωση των «κόκκινων» δανείων από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Τέλος ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν δύο γύροι εκλογών, σημειώνοντας ότι « υπάρχει χαμηλό κίνδυνο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής αλλαγής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα