Πολιτική

Αναψυκτικά τέλος στα κυλικεία των δημοτικών σχολείων


Από την επόμενη σχολική χρονιά στα κυλικεία των δημοτικών σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πωλούνται αναψυκτικά, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης από μικρά παιδιά και να περιορισθούν η παχυσαρκία και οι κίνδυνοι για την υγεία τους.

Την απόφαση πήρε η ένωση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών αναψυκτικών (UNESDA), μετά από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί μία στρατηγική που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης  από παιδιά κατά 10% της επόμενη τριετία.

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια από τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών. «Τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον», τόνισε η Emma Calvert, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής οργάνωσης καταναλωτών BEUC.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών προσανατολίζεται σε σταδιακή μείωση της ζάχαρης από τα αναψυκτικά και τη δημιουργία προΙόντων με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες.

 Την τελευταία 10ετία οι παραγωγοί αναψυκτικών που συμμετέχουν στην UNESDA, μείωσαν τις θερμίδες στα προϊόντα τους κατά 12% μεταξύ του 2000 και του 2015.

Ο αντιπρόεδρος της PepsiCo και της UNESDA, Cesar Melo, δήλωσε ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κοινό που χρήζει προσοχής. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας, προκειμένου να ωθήσουμε στους νέους καταναλωτές  σε υγιεινές επιλογές».

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ενέργεια και η έλλειψη σωματικής άσκησης θεωρούνται γενεσιουργός αιτία της παχυσαρκίας στα παιδιά. Σε σχετική έκθεσή του για το 2017, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι: «Η πρόσληψη σακχάρων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όσον αφορά το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας του αιώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ