Διεθνή

Άναψαν τα αίματα στη Γερμανία: Επίθεση Μέρκελ στο δήμαρχο του Βερολίνου


Σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο του Βερολίνου εξαπέλυσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταλογίζοντας ουσιαστικά στον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο -και επικεφαλής της Γερουσίας της γερμανικής πρωτεύουσας- ότι προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του στο προσφυγικό."Ο δήμαρχος του Βερολίνου δηλώνει ευχαρίστως αναρμόδιος για όλα και μεταθέτει τις ευθύνες του, αλλά εξ ιδίας εμπειρίας γνωρίζω ότι οι επικεφαλής κυβερνήσεων φέρουν πάντα την ευθύνη και στις εκλογές λογοδοτούν ως υπεύθυνοι", είπε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της γερμανικής πρωτεύουσας, Tagesspiegel.

Για την ιστορία οι επόμενες εκλογές αφορούν την πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου και η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει στα ύψη. Νωπές είναι οι μνήμες από το πολύ άσχημο αποτελέσμα στις προηγούμενες εκλογές για τους Χριστιανοδημοκράτες όταν βρέθηκαν χαμηλότερα και απο τους ακραίους του AfD.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα επικρατήσει με μικρή διαφορά του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) την προσεχή Κυριακή. Η συνέχιση όμως του συνασπισμού των δύο αυτών κομμάτων είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αδύνατη. Ως πιθανή διαφαίνεται και μια συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, αριστερών και πρασίνων.

"Προεκλογικοί αγώνες γίνονται για θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες" και το θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων είναι για το Βερολίνο ένα σημαντικό θέμα, είπε, επίσης, η Άγγελα Μέρκελ, η οποία υπεραμύνθηκε της δικής της πολιτικής στο προσφυγικό, λέγοντας: "Όποιος πρέπει να λάβει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, πρέπει και να τις εφαρμόσει έστω και αν πολώνουν". Ως καθήκον της θεωρεί "να εξηγεί τους λόγους των αποφάσεων και να ζητά υποστήριξη". Εξάλλου οι περισσότερες αποφάσεις έχουν ληφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο, τα ομόσπονδα κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε.

Η πρόεδρος του CDU διαβεβαίωσε επίσης ότι λαμβάνει σοβαρά τις ανησυχίες των πολιτών. Εν τούτοις δεν πρόκειται να υπάρξει ένα ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες, όπως απαιτεί το -αδελφό- βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU). Αντ΄ αυτού, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταπολεμηθούν οι αιτίες φυγής των προσφύγων και να συναφθούν "έντιμες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσής τους, όμοιες με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ".

Παρά τις αντιδράσεις του CSU και μέρους του δικού της κόμματός, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μπορεί να να συνεχίσει την πολιτική της για το προσφυγικό, η οποία βασίζεται στις αποφάσεις του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπως υπενθύμισε.