Οικονομία

Αναμένεται παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις


Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Κόλλια, o οποίος και θεωρεί δεδομένο ότι θα δοθεί. 

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέρει τα εξής: «Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Πιέζουμε όσο μπορούμε για το καλύτερο δυνατό και για να ανακοινωθεί άμεσα, ώστε να αποσυμφορηθεί το TAXIS.»

To υπουργείο Οικονομικών είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί υπάρξει άλλη παράταση ωστόσο ότι τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί αιτήματα λογιστών, οι οποίοι ζητούν την παράταση της καταλητικής ημερομηνίας υποβολής .

τα πρόστιμα

Όσοι δεν καταθέσουν φορολογική δήλωση ή καταθέσουν εκτός των προθεσμιών, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Ειδικότερα τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

  • 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
  • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι μπορούν όμως να σπάσουν τον φόρο σε περισσότερες δόσεις, είτε πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε ακολουθώντας την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Διαβάστε επίσης