Τράπεζες

Alpha Bank: Ανακοίνωσε ΑΜΚ 800 εκατ. για χρηματοδότηση της ανάπτυξης


Η τράπεζα έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs για να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι προχωρά η Alpha Bank, με στόχο να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα:

  • Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.
  • Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων.
  • Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα γίνει χωρίς δικαιώματα προτίμησης των παλαιών μετόχων, οι οποίοι όμως θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν όσες μετοχές απαιτούνται για να διατηρηθεί σταθερή η συμμετοχή τους. Πάντως, η μετοχή υποχωρούσε μετά την ανακοίνωση περίπου κατά 28%, στα 0,89 ευρώ.

Η Alpha Bank διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης τιτλοποίησης Galaxy, η οποία θα επιβαρύνει κατά 2,8% το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, «μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ τον Μάρτιο 2021 και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επίπτωση του Project Galaxy που ανήλθε σε 280 μονάδες βάσης, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank παραμένει ισχυρός και διαμορφώνεται στο 16,9%, προσφέροντας επαρκές απόθεμα έναντι των ελάχιστων εποπτικών ορίων, καθώς εξελίσσεται η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 7,7 δισ. ή Ευρώ 5,7 δισ. (pro forma για τη Συναλλαγή Galaxy). Η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε Ευρώ 5,0 ή Ευρώ 3,7 (pro forma για τη Συναλλαγή Galaxy)».

Παρά ταύτα, μετά την κατάθεση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την εξυγίανση του ισολογισμού στην εποπτική αρχή, στα τέλη του περασμένου μήνα, διαπιστώνεται η ανάγκη για μια κεφαλαιακή ενίσχυση που θα επιτρέψει στην τράπεζα αφενός να απορροφήσει τις ζημιές από τη νέα τιτλοποίηση που σχεδιάζεται και τις δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων και, παράλληλα, να έχει επαρκή «δύναμη πυρός» για να αυξήσει τις χορηγήσεις στο στάδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας έχει διερευνήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων μέσω των συμβούλων της και διαπιστώνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αύξηση. Παρουσίαση σε επενδυτές έγινε πρόσφατα, με συμμετοχή διαχειριστών από περισσότερα από 20 ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως Robeco, Jo Hambro, Algebris, NN Investments, Moore Capital, State Street κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, η Alpha έχει ανακοινώσει ότι δρομολογούνται τρεις επιπλέον συναλλαγές εντός του 2021 συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Στόχος, ο περιορισμός των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022. Η Alpha Bank προγραμματίζει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ. ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 0,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 0,4 δισ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Alpha Bank