Αγορές

Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια, έμεινε πίσω το ΧΑ - Ασταθείς ισορροπίες στις αγορές


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις διεθνείς αγορές, την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήρια "βαλτώνει στα ρηχά", αδυνατώντας να βρεί κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας.

Μίνι-ράλι ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, η τιμή του φυσικού αερίου βυθίζεται 8% χαμηλότερα (στα 161 ευρώ), το αργό πετρέλαιο ανακάμπτει (brent +2,6% στα 101,7 δολάρια), τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενισχύονται - μαζί και τα ελληνικά.

Μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι φόβοι για διακοπή ή δραστική περικοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, στις αγορές επικρατούν "ψυχραιμότερες" εκτιμήσεις και οι στρεβλώσεις αποκαθίστανται εν μέρει. Στη Φρανκφούρτη ο DAX πραγματοποιεί άλμα +2,45% αυτή την ώρα, ο FT100 στο Λονδίνο και ο γαλλικός CAC40 κερδίζουν 1,70%, ο Dow Jones στη Wall Street "γράφει" +1,85%.

Θετική αντίδραση εκδηλώνεται και στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, τα οποία ενισχύονται σήμερα. Κατά 7,5 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού 10ετούς, κατά 3,5 μβ του ελληνικού, στο 3,48%.

Ομως, τα πραγματικά δεδομένα που προκάλεσαν την αναταραχή στις αγορές δεν έχουν αλλάξει και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Η αντίδραση-ανάκαμψη οφείλεται μόνον στην αλλαγή "ψυχολογίας" και σε λόγους "αυτοσυντήρησης" των αγορών. Το κλίμα μπορεί να διαφοροποιηθεί πλήρως την επόμενη εβδομάδα.

 Στο επίκεντρο του προβληματισμού παραμένουν τα ενεργειακά θέματα, καθώς διατηρείται η αβεβαιότητα για τον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης. Πρόσθετες ανησυχίες προκαλούν οι εκτιμήσεις για ύφεση ή σοβαρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και στα δημοσιονομικά.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ κυρίαρχο στοιχείο παραμένει η μεταβλητότητα, που συναρτάται και με τη συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου. Σήμερα η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 32,5 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση  ξεκίνησε με μικρά κέρδη, που γρήγορα εξανεμίστηκαν. Στη συνέχεια οι δείκτες κινήθηκαν με εναλλαγές προσήμων, τερματίζοντας στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,62% στις 801,37 μονάδες και σημείωσε χαμηλό -0,36% στις 793,54. Εκλεισε στις 794,62 μονάδες με οριακές απώλειες 0,22%.

  Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  έχασε 0,48%, κλείνοντας στις 1.896,1 μονάδες. Ανοδο 0,15% σημείωσε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -1,23% μέχρι+1,63% και τερμάτισε  στο -0,78%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +3,8%. Ακολούθησαν Πειραιώς +1,4% και Τρ. Ελλάδος +0,3%. Με απώλειες Alpha -1,5%, Eurobank -0,8%, Εθνική -0,7%, .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης και Lamda +2,5%, ΕλβαλΧαλκόρ +2,2%, Βιοχάλκο +0,7%, ΕΛΠΕ και Quest +0,4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Aegean -1,9%, ΟΠΑΠ -1,5%, Μυτιληναίος -1.3%, Τιτάν -1,1%, ΔΕΗ -0,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα