Αγορές

Ανάκαμψη στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες +4,2%- Σύννεφα στη Wall


Με λοκομοτίβα τις τραπεζικές μετοχές και τον κλαδικό τους δείκτη που πήγε μέχρι +4,40% το ΧΑ επέστρεψε σήμερα σε ανοδικά τροχιά. "υπερθεματίζοντας" μάλιστα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες σημείωσαν μικρότερα κέρδη. Ομως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί, σαφής τάση δεν υπάρχει και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία θα ήταν παρακινδυνευμένη.

Αλλωστε, το καλό κλίμα που επικρατούσε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχίζει να χαλάει, καθώς η Wall Street έχει χάσει τα αρχικά κέρδη και ο Dow Jones παίρνει καθοδική κατεύθυνση. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,85%, ακολουθούμενος από τους ευρωπαϊκούς δείκτες. 

Στο ΧΑ η ισχυρή ανοδική αντίδραση και η μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών - που υπερκάλυψαν σε μία συνεδρίαση τις αθροιστικές απώλειες μιάς εβδομάδας, αναθέρμανε τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη. Ομως η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί κυρίωςαπό εξωγενείς παράγοντες.

Το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται στην απειλή του στασιμοπληθωρισμού, στην άνοδο του κόστους χρήματος και στα νέα "επεισόδια" του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας.

Οι φόβοι για ύφεση επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αγορές εμπορευμάτων και ομολόγων. Σχεδόν αμετάβλητες σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 2,1%, στα 89,06 ευρώ.

Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων, με καταλύτη τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και την άνοδο των επιτοκίων.

Sel off στα ελληνικά ομόλογα προκάλεσε η είδηση ότι το Δημόσιο βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με επανέκδοση 10ετών (+6 μηνών) ομολόγων, προσφέροντας σταθερό επιτόκιο 3,90%!

Η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε σήμερα 17(!) μονάδες βάσης υψηλότερα και διαμορφώθηκε σε 3,72%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τριετίας και τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας 6ετίας.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ επανήλθε το καλό κλίμα και από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, συνεχίζοντας με διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,25% στις 861,81 μονάδες και πήγε καθοδικά μέχρι τις 8853,13 (+0,23%). Τερμάτισε στις 860,06 μονάδες, με κέρδη 1,04%.
.Ο FTASE25 σημείωσε άνοδο 1,31% κλείνοντας στις  2.067,95 μονάδες. Κατά 0,15% ενισχύθηκε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +4,40% και έκλεισε +4,17%. Στην πρώτη θέση η Eurobank με +5,5%. Εθνική +4,5%,  Alpha +3,3%% Ελλάδος +2,6%, Πειραιώς +1,7%, Attica Bank +1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΟΛΠ +4,4% ΔΕΗ και Μυτιληναίος +2,3%,ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή + 2,2%, Jumbo +2,1%,  Coca-Cola Lamda +1,9%,  Quest +1,8%,  Motor Oil +1,5%.  και Τιτάν +4,2%.

Στον αντίποδα OTE -3,1%, ΟΠΑΠ +2,3%, Βιοχάλκο -2%, ΕΛΠΕ -1,5%.

Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, σημαντική άνοδο με  αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Lavipharm +6,8%,  Δρομέας +5,8%, AudioVisual (AVE) +5%, Byte +4,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις