Αγορές

Ανάκαμψη στο χρηματιστήριο με τράπεζες και blue chips


Με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές το χρηματιστήριο επέστρεψε σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης, μετά από 4 ημέρες μεγάλων απωλειών που επιδείνωσαν το ψυχολογικό κλίμα και επέτειναν την αβεβαιότητα. Το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ισχυρό ανάχωμα στην πτώση, αλλά δεν αποκλείεται η αντοχή του να δοκιμαστεί πάλι την ερχόμενη εβδομάδα.

 Η σημερινή ανοδική αντίδραση αναπτερώνει τις ελπίδες ότι η μεγάλη περαιτέρω διόρθωση μπορεί να αποφευχθεί. Ομως κανένας δεν διακινδυνεύει προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, παρά το συνεχές "ντοπάρισμα" με αισιόδοξες εκθέσεις διεθνών οίκων και συστάσεις-προτροπές για τοποθετήσεις..

Ορόσημο για τις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων αποτελεί η 20η Οκτωβρίου, όταν η S&P αναμένεται ότι θα δώσει στην Ελλάδα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Ομως στις 4 εβδομάδες μέχρι τότε πολλά μπορεί να γίνουν που θα επηρεάσουν τη χρηματιστηριακή αγορά.

Προς το παρόν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων στις τράπεζες, οι ανακοινώσεις εταιρειών για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι εκτιμήσεις όσον αφορά το οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος αντιμετώπισης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Αρνητική η συγκυρία στις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί προβληματισμός για την άνοδο των τιμών πετρελαίου και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες η Wall Street εμφανίζει εικόνα σταθεροποίησης. Οριακές μεταβολές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στην " κόκκινη ζώνη" τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πήγε σήμερα μέχρι 4,22%!

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι δείκτες κινήθηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, με ικανοποιητική συναλλακτική κίνηση και τζίρο 83 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,64% στις 1.219,69 μονάδες και έκλεισε στις 1.217,75 με άνοδο 1,48%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στις 2.973,18 μονάδες, κερδίζοντας 1,91%..Στο +0,53% ο δείκτης των mid caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +4,53% και έκλεισε +3,30%. Πειραιώς +4,7%, Eurobank +4,5%Εθνική +2,4%, Alpha +1,8%, Τρ. Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-0,8%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι Motor OIl (+4,1%) και Jumbo (+4%, μετά την ανακοίνωση ότι θα διανείμει προμέρισμα) Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,9%, Quest +2,8%, Μυτιληναίος και ΟΤΕ +2,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Ελλάκτωρ +2%, Aegean και ΕΥΔΑΠ +1,8%, Lamda και Autohellas +0,8%. 
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Βιοχάλκο -3% (ανακοίνωσε κέρδη εξαμήνου μειωμένα κατά 82%), Σαράντης -2,2%, ΕΛΠΕ -1,6%,Coca-Cola -1,1%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισε η Lavipharm, με άνοδο4,5% και συναλλαγές 667 χιλ. τμχ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα