Αγορές

Ανάκαμψη μετ' επιφυλάξεων στο ΧΑ, προηγούνται οι τράπεζες


  Το "ένστικτο  της αυτοσυντήρησης" οδηγεί τις αγορές σε ανοδική αντίδραση, κόντρα στις ανησυχίες που προκαλούν  τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά μεγέθη.

 Μετά από πολλές μέρες απωλειών κι ενώ είχε αρχίσει να παγιώνεται αρνητικό κλίμα, στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ εκδηλώνεται μία μάλλον "διστακτική" αντίδραση, που ανακόπτει την παρατεταμένη διολίσθηση και δημιουργεί προσδοκίες έστω πρόσκαιρης ανάκαμψης. Κέρδη της τάξεως του 0,50% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες, +1,70% ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ.

Είναι μια αναμονεόμενη εξέλιξη στο ΧΑ, καθώς οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips βρέθηκαν το προηγούμενο διήμερο σε υπερπουλημένα επίπεδα. Το ζητούμενο τώρα είναι η επάνος του ΓΔ προς τις 630 μονάδες, ώστε να ακυρωθεί το σενάριο διάσπασης αυτής της ισχυρής στήριξης και να περιορισθεί ο κίνδυνος μιάς νέας  καθοδικής κίνησης μεγαλύτερου εύρους.

 Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, εκτιμώντας ότι θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, αλλά και από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης, παραμένοντας σε θετικό έδαφος.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 622,4 μονάδες, ενισχυόμενος κατά 0,55%

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,40%, στις 1.497 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,68% και τώρα διατηρεί κέρδη 1,25%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγείται η Attica Bank με +3%.  Alpha +2,5%, Εθνική +1,5%, Eurobank +1%,  Πειραιώς +0,7%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ΕΛΠΕ +1,8%, ΟΤΕ +1,5%,  Βιοχάλκο +1,3%, Coca-Cola  και ΑΔΜΗΕ +0,9%,  Σαράντης,  και Aegean +0,7%.

Στον αντίποδα Motor Oil και ΟΠΑΠ -1,5%, ΟΛΠ -1,2%.

Στα mid caps προηγούνται: ΕΥΑΘ +3,3%,  Ολυμπιακή Τεχνική, Intracom και Πλαστικά Θράκης+2%.

Διαβάστε επίσης