Ελλάδα

Αναίρεση από την εισαγγελέα του Α.Π στο βούλευμα για την άδεια στον Κουφοντίνα


Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση, αργά το βράδυ της Παρασκευής (17.05.2019), στο βούλευμα του Συμβουλίου του πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αναίρεση θα συζητηθεί σύντομα στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου με άλλη σύνθεση.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν γίνει δεκτή η αναίρεση, δεν θα λάβει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι δεν θα λάβει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ζήτησε να της σταλεί το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, καθώς και ο ιατρικός του φάκελος, όπως και η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μόλις έγινε γνωστό ότι δεν θα του χορηγηθεί άδεια, ξεκίνησε απεργίας πείνας και στη συνέχεια μετήχθη στο νοσοκομείο Βόλου. Η άσκηση αναίρεσης έρχεται λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο «Λουκάς» της 17Ν μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.

Από τους γιατρούς του «Αχιλλοπούλειου» νοσοκομείου Βόλου κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί επειγόντως στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, καθώς διαπιστώθηκε «διαταραχή ηλεκτρολυτών», συνεπεία της απεργίας πείνας που κάνει, διεκδικώντας να του χορηγηθεί άδεια.

Το σκεπτικό της αναίρεσης

Η Ξένη Δημητρίου, στην αναίρεση της επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, και προσθέτει ότι, εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τις 15 Μαΐου 2019 είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει το όλο θέμα - και το πρωί της Παρασκευής (17.05.2019), ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε, πως γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.