Διεθνή

Αναιρεί τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μιας Μακεδονίας» το πρακτορείο των Σκοπίων


Μέσω νεότερου διορθωτικού τηλεγραφήματος του και συγκεκριμένα στην αγγλική έκδοση, το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ , ξαναδημοσιεύει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, αλλά αυτή τη φορά με νέα διατύπωση της φράσης «δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας».

Πίο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το νέο κείμενο ο Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Συμμερίζομαι τη δυσφορία των συμπολιτών μας που βρίσκονται στη διασπορά με την προσθήκη «Βόρεια» στην ονομασία ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα τμήμα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα στη χώρα μας. Και κανείς δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί την Μακεδονία μας. Το επίθετο ‘Βόρεια’ κάνει μια διάκριση και επανεπιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, που αποκαλούνται Μακεδονία».

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως στο αρχικό τηλεγράφημα, στην τοπική γλώσσα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας φέρεται να δήλωσε, αντί των παραπάνω, πως: «Συμμερίζομαι την ανησυχία της διασποράς μας ότι ο προσδιορισμός “Βόρεια” στο όνομα δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός. Αλλά δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο δική μας “Μακεδονία” και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη στον κόσμο».