Άμυνα & Διπλωματία

Αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας η Ελλάδα


Με την πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, η χώρα μας παίρνει θέση στην πολιτική  κρίση που έχει ξεσπάσει στη Βενεζουέλα.

Συντασσόμενη με τους 28 της ΕΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και έχει ζητήσει τη συνδρομή της Δύσης για να ανατρέψει τον εκλεγμένο αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. 

"Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές", αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Και προσθέτει: ¨"Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής  και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας".

Διαβάστε επίσης