Χρηστικά

Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ με προσαυξήσεις φέρνουν οι διορθώσεις του Ε9


Στην παγίδα της αυξημένου αναδρομικού φόρου κατοχής ακινήτων θα πέσουν οι φορολογούμενοι που θα διορθώσουν δωρεάν τα έντυπα Ε9

Στην παγίδα της πληρωμής αυξημένου και αναδρομικού ΕΝΦΙΑ θα πέσουν οι φορολογούμενοι που θα διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους εκμεταλλευόμενοι τη διάταξη για το χάρισμα των προστίμων, για την επικαιροποίηση των στοιχείων του Ε9.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή  προβλέπει ότι «χαρίζονται» τα πρόστιμα για μη υποβολή των δηλώσεων μεταβολής ιδιοκτησίας ακινήτων στα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2010.

Ειδικότερα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014,  μέχρι και τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, δεν επιβάλλονται, κατά περίπτωση, τα οριζόμενα πρόστιμα.

Ωστόσο, τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται και τυχόν πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται. Επίσης, στο εξής, δεν προβλέπεται επίσης, επιβολή χρηματικού προστίμου, για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Και η παγίδα του ΕΝΦΙΑ

Με την τροπολογία, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν το Ε9, δηλαδή την εικόνα των ακινήτων που κατέχουν. Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν ακίνητα τα οποία δεν τα δηλώνουν καθόλου ή τα δηλώνουν με μικρότερο εμβαδόν κτιρίων ή οικοπέδων, από το πραγματικό.

Τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την πραγματική κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους χωρίς τα πρόστιμα της εκπρόθεσμης υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων αλλά δεν θα αποφύγουν τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή αν μετά τις διορθώσεις προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων) ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλει τον φόρο κατοχής ακινήτων συν τους τόκους που αναλογούν.

Ειδικότερα, για κάθε έτος που διορθώθηκε η εικόνα των ακινήτων, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα καταλογιστεί η διαφορά του φόρου που προκύπτει.
Ακολούθως, στο ποσό της διαφοράς του φόρου θα υπολογιστούν προσαυξήσεις ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

Αν οι διορθώσεις υποβληθούν μετά την προθεσμία, εντός της οποίας χαρίζονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής τότε, το κόστος θα είναι εξαιρετικά αυξημένο, δεδομένου ότι θα αθροιστούν και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής και η διαφορά του ΕΝΦΙΑ.

Ανεξάρτητα από το ύψος του κόστους, η διόρθωση των στοχιείων των ακινήτων πρέπει να γίνει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα