Χρηστικά

Αναδρομικά συνταξιούχων: Λίγοι θα πάρουν χρήματα - Μικρές οι αυξήσεις


Στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές

«Πολύς θόρυβος για το τίποτα» είναι τελικά η διαπίστωση για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων αφού στις πληρωμές -που ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου- ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα δουν στους λογαριασμούς τους το «κάτι παραπάνω».

Μάλιστα, ήδη κύκλοι του ΕΦΚΑ σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις αντιδράσει, διαμηνύουν ότι οι περισσότεροι συνταξιούχο δεν θα δουν τελικά αυξήσεις και αναδρομικά.

Η προϋπόθεση των 30 ετών και η προσωπική διαφορά

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν σε συνταξιούχους οι οποίοι:

  • συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016
  • έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης
  • δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά

Ωστόσο, το τρίπτυχο των προϋποθέσεων πληρούν οι λιγότεροι. Ειδικότερα, από 1,8 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους, οι 1.050.000 συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά -αν δικαιούνται- προς το τέλος του χρόνου.

Από τους 650.000 που μένουν, ΜΟΝΟΝ οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη.

Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αναφορικά με την προσωπική διαφορά οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η αύξηση του νόμου Βρούτση πρέπει να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Ως εκ τούτου στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων που περιμένουν τις πληρωμές περιλαμβάνονται:

  •     50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 20-30 ευρώ.
  •     100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 500.000 θα δουν αυξήσεις μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις