Οικονομία

«Κληρώνει» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου


Το ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί και... ανησυχεί για τη δημιουργία δημοσιονομικής «βόμβας»

Κρίνεται σήμερα η τύχη των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να διεκδικήσουν ποσά που αφορούν μνημονιακές περικοπές (από το 2012 και εντεύθεν) και συνολικά αγγίζουν τα 2 δισ.ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενδιαφέρει, ασφαλώς, και το οικονομικό επιτελείο, καθώς μια ενδεχόμενη δικαίωση των συνταξιούχων του Δημοσίου (αφορά 300.000 δικαιούχους), που θα συνεπάγεται εντολή για καταβολή ενός συνολικού ποσού κοντά στα 2.δισ ευρώ, δημιουργεί δημοσιονομικό «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Υπάρχει, άλλωστε, σε εκκρεμότητα, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (4093) και την κατάργηση των «πετσοκομμένων» δώρων (4051), στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα αλλά του δημοσίου (δώρα).

Από τα εν λόγω αναδρομικά «απορρέει» ποσό ύψους 2,5 δισ.ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο, που αναμφίβολα σε συνδυασμό με τις λοιπές οφειλές που δεν έχουν πληρωθεί προς τους συνταξιούχους, δύναται να δημιουργήσει δυσχερείς έως ασφυκτικές συνθήκες για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα κληθεί να βρει χρήματα από το δημόσιο κορβανά. 

Σ’ ό,τι αφορά στη σημερινή εκδίκαση από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα συζητηθούν τα παρακάτω ερωτήματα, όπως αυτά απορρέουν από τις σχετικές προσφυγές που έκαναν συνταξιούχοι του Δημοσίου.

  1. Αν οι περικοπές του ν. 4093/2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
  2. Αν το Δημόσιο (e-ΕΦΚΑ) θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.
  3. Αν τα αναδρομικά θα αφορούν μόνον στο 11μηνο (2015-2016), όπως έγινε και με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ..
Διαβάστε επίσης