Οικονομία

Αναδρομικά συντάξεων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η καταβολή των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Έως το τέλος του χρόνου θα έχει εισπράξει και ο τελευταίος δικαιούχος (συμπεριλαμβανομένων των κληρονόμων) τα αναδρομικά του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου ορίστηκαν να γίνουν οι πληρωμής των παλιών αναδρομικών, τα οποία θα καταβληθούν (μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου). Μάλιστα, επειδή μεσολαβεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου (Τετάρτη), τα αναδρομικά και οι συντάξεις της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020 θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Τα αναδρομικά θα έχουν μόνο την κράτηση για ασθένεια και δεν θα φορολογηθούν με 20%. Ωστόσο, ο φόρος που αναλογεί θα υπολογιστεί την άνοιξη του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, όπου ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) οι οποίοι δεν θα λάβουν αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων.

Είστε δικαιούχος;

Κάθε συνταξιούχος μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν είναι δικαιούχος ανατρέχοντας στα ενημερωτικά σημειώματα καταβολής της σύνταξής του, είτε στα παλαιότερα του 2015-2016 είτε και στα σημερινά του ΕΦΚΑ. Αν στο εκκαθαριστικό του υπάρχει η κράτηση - μείωση του Ν. 4093/2012, τότε είναι δικαιούχος.

Όποιος λάβει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Η σχετική τροπολογία είναι ξεκάθαρη: «Με την καταβολή των ανωτέρω ποσών, οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβέννυνται».

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής από όλα τα Ταμεία

Αναλυτικά σύμφωνα με απόφαση το ΔΣ του ΕΦΚΑ η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει μαζί με τις συντάξεις ως εξής:

 • Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Νοεμβρίου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).
 • Ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.
 • Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.
 • Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
 • Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Τα ποσά που αναμένονται

Οι συνταξιούχοι των ταμείων ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, θα λάβουν αναδρομικά για 11 μήνες από τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 του έτους 2012 αλλά μόνο στις κύριες συντάξεις. Τα ποσά επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρόσφατη πιλοτική δίκη με την απόφαση 1439/2020, με την οποία κρίθηκαν οριστικά αντισυνταγματικές και οι δύο μειώσεις.

 • Για συνταξιούχους ΙΚΑ: Από 600 έως 4.560 ευρώ
 • Για συνταξιούχους Δημοσίου: Από 1.340 έως 5.100 ευρώ
 • Για δικαστικούς: Από 4.500 έως 9.000 ευρώ
 • Για ΕΤΑΑ: Από 1.450 έως 3.400 ευρώ
 • Για τράπεζες και ΔΕΚΟ: Από 1.360 έως 9.200 ευρώ.
   

Η πληρωμή στους διπλοσυνταξιούχους

Αναδρομικά δύο ταχυτήτων από τις κύριες συντάξεις τους θα έχουν οι διπλοσυνταξιούχοι, που εισπράττουν μία κύρια σύνταξη από τον δημόσιο και μία από τον ιδιωτικό τομέα. Χιλιάδες επιστήμονες που εργάζονταν στο Δημόσιο αλλά ασφαλίζονταν παράλληλα και στα πρώην Ταμεία των κλάδων τους λόγω ιδιότητας θα λάβουν τώρα αναδρομικά και από τις δύο συντάξεις ως εξής:

 • Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το Δημόσιο θα τους επιστραφεί μόνο η μείωση του Ν. 4093 του 2012 – μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.
 • Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το πρώην ΕΤΑΑ θα τους επιστραφούν οι μειώσεις των Ν. 4051 και 4093 του 2012. Η περικοπή του 4051/2012 αφορά τη μείωση 12% στο τμήμα του αθροίσματος των κύριων συντάξεων που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Συνεπώς, οι διπλοσυνταξιούχοι χάνουν – όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του Δημοσίου – το ποσό της μείωσης του Ν. 4051 του 2012 όπως αυτό είχε επιβληθεί ως περικοπή στη σύνταξη του Δημοσίου. Δηλαδή ο διπλοσυνταξιούχος που είχε μείωση του Ν. 4051 του 2012 και στη σύνταξη του δημόσιου και στη σύνταξη του ιδιωτικού τομέα θα λάβει πίσω μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη του ιδιωτικού τομέα και για τις δύο περικοπές.

Η φόρμουλα αυτή ισχύει για:

 • Γιατρούς του ΕΣΥ που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ (υγειονομικοί)
 • Μηχανικούς του Δημοσίου που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί)
 • Δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους του Δημοσίου που ασφαλίζονταν σε Δημόσιο και Ταμείο Ασφάλισης Νομικών

Τι ισχύει για τους κληρονόμους

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» αναδρομικά θα εισπράξουν οι κληρονόμοι οι οποίοι τα δικαιούνται με τρεις προϋποθέσεις:

-Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε σε ολόκληρο είτε σε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016.

-Έχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος.

-Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει ο e-ΕΦΚΑ.

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Όσοι κληρονόμοι μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις είναι δικαιούχοι των αναδρομικών θα καταβάλλονται τα ποσά στο ακέραιο για τα ποσά που τους αναλογεί. Για το δικαίωμα είσπραξης θα πρέπει να έχουν απαραίτητα την αποδοχή κληρονομιάς.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποσαφήνισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι χηρείας, που λαμβάνουν σήμερα το 70% της σύνταξης του θανόντος και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το σύνολο του ποσού που έχει προκύψει και όχι την αναλογία που προβλέπεται ως ποσοστό στη σύνταξη χηρείας, καθώς τα αναδρομικά δεν είναι σύνταξη, αλλά είναι προϊόν κληρονομικού δικαιώματος.

Τόνισε δε ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν δεσμεύονται ούτε συμψηφίζονται με άλλες βεβαιωμένες οφειλές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης