Χρηστικά

Αναδρομικά δημοτικά τέλη πενταετίας


Αναδρομικά δημοτικά τέλη και τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) για μια πενταετία, θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν νομιμοποιήσει αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους, χωρίς να τους έχουν δηλώσει στους δήμους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί επιπλέον έσοδα 145 εκατ. ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού, όπως αναφέρεται, θα πραγματοποιηθούν  διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, μετά τις διασταυρώσεις, οι ιδιοκτήτες που έχουν επαυξήσει το εμβαδόν των ακινήτων τους να καταβάλουν δημοτικά τέλη αναδρομικά για πέντε έτη, εφόσον δεν έχουν προβεί στην απαιτούμενη δήλωση της τακτοποίησης στους οικείους δήμους.

Τα αναδρομικά θα εξοφληθούν σε αρκετές δόσεις, πιθανόν άνω των 50, χωρίς όμως πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ωστόσο ακόμα κι έτσι η επιβάρυνση των δημοτικών τελών για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θα είναι σημαντική και για ευρύ χρονικό διάστημα.Σημειώνεται ότι το ΤΑΠ εισπράττεται από τον αρμόδιο δήμο μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν, ότι θα είναι δύσκολο στη διοίκηση να βρει στοιχεία για τον επανυπολογισμό και τον καταλογισμό αναδρομικών. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι η διασταύρωση στοιχείων θα διευκολυνθεί από την υλοποιούμενη διαλειτουργικότητα του μητρώου της ΑΑΔΕ με τα μητρώα των δήμων της χώρας.