Οικονομία

Αναδρομικά: Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για την απόφαση του ΣτΕ


Μετά το Πάσχα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τα αναδρομικά η οποία δεν αποκλείεται να βγει και τον Ιούνιο σύμφωνα με ανώτατο δικαστή.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, του οποίους επικαλούνται Τα Νέα, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν αναδρομικά ποσά ενός δεκαμήνου, δηλαδή με βάση την απόφαση του ΣτΕ του 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για το σενάριο με το μικρότερο δημοσιονομικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για αυτό το δεκάμηνο τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, θα δοθούν – ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί αγωγή – σε βάθος χρόνου σε 60 ως και 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου πέντε- έξι ετών για να μην πέσει έξω ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο, καθώς οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Τα υψηλότερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις και άλλοι. Γενικώς τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξει

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει ήδη αγωγές διεκδικούν αναδρομικά ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου τους. Τα αναδρομικά – από τις περικοπές του 2012 (Νόμοι 4051 και 4093) – είναι διεκδικήσιμα έως 31-12-2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, οι οποίες έκριναν τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων ως αντισυνταγματικές. Για τα δώρα και επιδόματα αδείας καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης οι διεκδικήσεις είναι έως και σήμερα.