Αγορές

Αμφίρροπη μάχη των funds στο χρηματιστήριο


Προβληματισμό και ερωτηματικά για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ προκαλεί η εικόνα της τελευταίας χρηματιστηριακής συνεδρίασης της εβδομάδας, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα. Οι έντονες διακυμάνσεις αντανακλούν την εντεινόμενη αβεβαιότητα, αλλά και την εν εξελίξει αναμέτρηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων με επιθετικά funds που επιδίδονται σε short selling.

Η μάχη επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.  Σήμερα κινήθηκαν σε εύρος διακύμανσης 7%-8%, δίνοντας ευκαιρίες για αποδοτικό trading.

Ο κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω του προβλήματος των τραπεζών με τα κόκκινων δανείων, που ενδέχεται να δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες, οδηγώντας σε ΑΜΚ.

Πηγή αβεβαιότητας παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ αντικείμενο προβληματισμού γίνονται πάλι τα δημοσιονομικά, καθώς οι Θεσμοί ζητούν ακριβή λογαριασμό  για την επιβάρυνση από δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν  μνημονιακά μέτρα περικοπής μισθών-συντάξεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το βράδυ και η έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία και την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο αμερικανικός οίκος δεν πρόκειται να προβεί σε αναβάθμιση.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η βραχυχρόνια συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα που αυξάνουν το ρίσκο, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές.
 Καθοριστική για  την πορεία της αγοράς θα είναι και την επόμενη εβδομάδα η στάση των επιθετικών funds που «σκότωναν»  τις προηγούμενες μέρες τις τραπεζικές μετοχές.

 Η συνεδρίαση

Σήμερα άφησαν αρχικά την αγορά να ανασάνει και οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν. Η άνοδος αυτή αξιοποιήθηκε για νέες ρευστοποιήσεις και για άνοιγμα short θέσεων σε υψηλότερες τιμές.
Προς τη λήξη της συνεδρίασης – κι ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έτρεχαν σε ρυθμούς μινι ράλι (DAX +2%) - η υποχώρηση των τιμών αξιοποιήθηκε από επενδυτικά χαρτοφυλάκια για αγοραστικές παρεμβάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε  αρχικά +0,53%, γύρισε στο -1,26% και το τέλος ανέκαμψε καλύπτοντας τις απώλειες. Εκλεισε με οριακή μεταβολή +0,07%% στις 617,37 μονάδες.
Ο FTASE25 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 1.651,64 μονάδες, βοηθούμενος από τα εμποροβιομηχανικά blue chips.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +2,97%  μέχρι -3,95% και τερμάτισε με +1,13%, χάρις στις αγοραστικές παρεμβάσεις της τελευταίας ώρας.
 Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πρώτη σε απόδοση η Alpha Bank (+4,4%), που είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες στο στόχαστρο του short selling και υπέστη μεγάλες απώλειες. Ακολούθησαν ΤΕΝΕΡΓΑ +3%, Jumbo +2,5%, ΟΠΑΠ +2%, Coca-Cola +1,3%.
Στον αντίποδα Φουρλής -4,7%, Βιοχάλκο -4,2%, Τρ. Πειραιώς -3,5%, ΕΛΠΕ -2,6%, EXAE -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ -1,4%, Eurobank -1,3%

 

Διαβάστε επίσης