Διεθνή

ΕΚΤ: Τα ευρωεπιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά


Τα ευρωεπιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ θα συνεχισθεί η εφαρμογή μετρων ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές χρεογράφων έως 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Αυτό ήταν τα μήνυμα από τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα  τα βασικά επιτόκια του ευρώ.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σημειώνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς το 2%.

Την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) αξίας20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων.  Θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια η ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας».

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ στις 15:30΄ ώρα Ελλάδος, η οποία έρχεται αντιμέτωπη σήμερα με το μεγαλύτερο τεστ της ως νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Οι επενδυτές θα ελέγξουν εξονυχιστικά κάθε λέξη και κάθε σημάδι αλλαγής πολιτικής.
«Τα μηνύματα της κ. Λαγκάρντ προς τις αγορές μπορεί να είναι ασταθή στην αρχή, μέχρι τα μαθευτούν τα μοτίβα, δημιουργώντας κάποια επικοινωνιακή μεταβλητότητα», υποστήριξε ο Μαρκ Γουόλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Deutsche Bank.

Διαβάστε επίσης