Οικονομία

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η ΕΚΤ


Δίχως διαφοροποίηση σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, κρατά το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο σημειώνει ότι υποστηρίζοντας τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής περιμένει πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο τρέχον ή σε χαμηλότερο επίπεδο έως ότου δει τον πληθωρισμό να φτάνει στον παραπάνω στόχο.

Ουσιαστικά, η ΕΚΤ αποδέχεται την πιθανότητα ο πληθωρισμός να κινηθεί ακόμη και μέτρια πάνω από το 2% για κάποιο διάστημα.

Στην ανακοίνωσή υπογραμμίζεται ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ μπροστά από το τέλος του ορίζοντα προβλέψεων και διατηρήσιμα για το υπόλοιπο της περιόδου πρόβλεψης, και κρίνει ότι η πραγματοποιηθήσα πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι επαρκώς ενισχυμένη για να συνάδει με την σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα» και προσθέτει πως «μπορεί επίσης να υιοθετήσει μια μεταβατική περίοδο στην οποία ο πληθωρισμός είναι μέτρια πάνω από το στόχο».

Παράλληλά, τονίζεται ότι  θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ταχύτερο ρυθμό από τους πρώτους μήνες του 2021. To Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.