Διεθνή

Μενέντεζ κατά Τραμπ: Στηρίζουμε δικτατορικά καθεστώτα


Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και  από την πλευρά του Κογκρέσου προκαλεί η απροκάλυπτη στήριξη που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση στο αυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Σφοδρές επικρίσεις διατυπώνονται κατά του προέδρου Τραμπ, στον οποίο καταλογίζεται ότι χρησιμοποίησε "τεχνάσματα"  για να παρακάμψει  την αμερικανική νομοθεσία και να πουλήσει όπλα στους Σαουδάραβες.

Ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, γνωστός για θέσεις υπέρ της Ελλάδας  στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, κατήγγειλε χθες τις μεθοδεύσεις του Τραμπ, που αποφέρουν  μεν κέρδη στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, αλλά δεν βοηθούν στην εδραίωση της ειρήνης και των δημοκρατικών θεσμών ση Μέση Ανατολή.

Ο Μενέντεζ είπε ότι ο πρόεδρος επικαλέστηκε αναξιόπιστα στοιχεία και αβάσιμους ισχυρισμούς, για να πείσει να δοθούν στη Σαουδική Αραβία οπλικά συτήματα που χρησιμοποιούνται και στην Υεμένη, όπου συνεχίζεται η αιματοχυσία και υπάρχει πλέον ανθρωπιστική κρίση. Επισήμανε μάλιστα ότι ο Τραμπ παρέκαμψε τελικά  με τεχνάσματα το Κογκρέσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων, που έπρεπε να έχουν τον τελευταίο λόγο για την πώληση ή μη αυτών των όπλων. 
 "Παραβιάζονται οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ προς την διεθνή κοινότητα", είπε ο Μενέντεζ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του πεοέδρου "στηρίζουν καθεστώτα τα οποία παραβαίνουν δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες που έχουν δεσμευθεί να προστατεύουν οι ΗΠΑ".