Επιχειρήσεις

Αμερικανικές επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα


Διαδικασίες fast track για επενδυτικά σχέδια - καρποφόρες πρωτοβουλίες Β. Κόκκαλη στις ΗΠΑ

Επενδυτικά σχέδια για την επέκταση της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, αλλά και η εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας αποτέλεσαν βασικά αντικείμενα     
του  ελληνοαμερικανικού αγροτοδιατροφικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη με συνδιοργανωτές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη.

Μάλιστα, ο Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας PENDA Cris Swalfer, η οποία θα υλοποιήσει επένδυση ύψους 40 εκ. δολαρίων στη χώρα μας, στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, ευχαρίστησε προσωπικά τον Λαρισαίο υφυπουργό, εξηγώντας πως στην Ελλάδα πήρε άδεια για την επένδυση σε μόλις δύο μήνες, την ώρα που στο Μίσιγκαν τον έχουν εδώ κι ένα χρόνο στο …περίμενε!

Ανάλογες επενδύσεις είναι αναγκαίες για τη χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει στροφή σε νέες και καινοτόμες καλλιέργειες, ενώ επιβάλλεται ταυτόχρονα να αναδεικνύονται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και εκεί δίδει ιδιαίτερη σημασία ο Β. Κόκκαλης με στοχευμένες επισκέψεις στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό της ισχυρής εμβέλειας του φόρουμ είναι και το γεγονός ότι παραβρέθηκαν σημαντικοί πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Elmo Rinaldi, καθώς και υπουργοί Γεωργίας Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίοι χαιρέτησαν τις εργασίες του.

Στην ομιλία του, ο Β. Κόκκαλης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχυθούν περαιτέρω το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των εμπορικών σχέσεων, ως προς τον αγροτοδιατροφικό τομέα, μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, σε τομείς, όπως το πολλαπλασιαστικό υλικό, αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της οινοποίησης. 

Πρόσθεσε δε, πως: «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης, ο οποίος χάρη στις γενναίες νομοθετικές παρεμβάσεις μας, εμφανίζει μια εξαιρετική δυναμική, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις υψηλής κερδοφορίας, για τους επιχειρηματίες που θέλουν να επιλέξουν την Ελλάδα ως παραγωγική βάση των προϊόντων φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθυνόμενος στους επενδυτές διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο  θα είναι σταθερά δίπλα τους για τις επενδύσεις τους στη χώρα μας και ενεργός αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις, οι οποίες σύμφωνα με δηλώσεις των συμμετεχόντων, στέφθηκαν με επιτυχία.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Β. Κόκκαλης είχε σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επενδυτές, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον χώρο των αγροτικών προϊόντων και στη μεταποίησή τους, καθώς και στη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη.