Οικονομία

Αλχημείες στα στατιστικά για δάνεια σε ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης


Εμφανίζονται 167 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια πολλών εκατομμυρίων η καθεμιά για επενδυτικά σχέδια 2,25 δισ.

Σε προφανείς στατιστικές... αλχημείες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, για να σκιαγραφήσει μια «μαγική εικόνα» για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε καθεστώς αποκλεισμού από το τραπεζικό σύστημα, τα στατιστικά του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι σχεδόν 6 στα 10 επιχειρηματικά σχέδια που έχουν εγκριθεί υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα καθεμιά έλαβε δάνεια αρκετών εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες.

Αν λάβει κανείς στα σοβαρά υπόψη τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, οι «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κάνουν... πάρτι με τα κονδύλια του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης:

  • Επί συνόλου 291 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, τα 167 προήλθαν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι μικρομεσαίοι... νίκησαν τους μεγάλους, με μερίδιο 57% στον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων.
  • Σε ό,τι αφορά το ύψος των επενδυτικών σχεδίων, αυτό ανήλθε συνολικά σε 10,53 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 4,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 3,51 δισ. ευρώ και ίδια συμμετοχή επενδυτών: 2,52 δισ. ευρώ).
  • Τα 167 επενδυτικά σχέδια «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σύμφωνα με τους ορισμούς του υπ. Οικονομικών, έχουν ύψος 2,25 δισ. ευρώ. Δηλαδή, καθεμιά από τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» θέλει να επενδύσει συνολικά, κατά μέσο όρο, σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ και θα πάρει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις Τράπεζες, ενώ θα καλύψει με δικά της κεφάλαια περίπου 3,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε επενδυτικό σχέδιο.

Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου αναφέρουν ότι πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα και εκτιμούν ότι το υπ. Οικονομικών έχει υιοθετήσει κάποιον... large ορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εντάσσοντας επιχειρηματικές μονάδες που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Θα ήταν πολύ ευχάριστο, όπως λένε, αν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις κατάφερναν να πάρουν φθηνά δάνεια με επιτόκιο 1,2% για 11 χρόνια και να «ξεκλειδώσουν» χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων η καθεμιά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, όμως στην πραγματικότητα οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν καν να περάσουν την πόρτα των τραπεζών, ώστε να εκκινήσουν τη διαδικασία για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό (τον Οκτώβριο) ότι η πρώτη μικρομεσαία επιχείρηση που κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (η Spyridakos Group ΙΚΕ που έλαβε δάνειο από την Alpha Bank) πήρε δάνειο 900.000 ευρώ για μια επένδυση ενεργειακής αναβάθμισης ξενοδοχείου ύψους 1,127 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που σε τίποτα δεν θυμίζουν τους μέσους όρους πολλών εκατομμυρίων που προκύπτουν από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ.

Το θέμα του πώς ορίζεται η μικρομεσαία επιχείρηση στη συζήτηση για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε σε πρόσφατο άρθρο της η Βάλια Αρανίτου, αν. καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ. Σημείωσε ότι, σε έρευνα της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, ως ΜμΕ ορίζονται επιχειρήσεις με τζίρο έως 1.000.000 ευρώ, γεγονός που τελικά αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ΜμΕ, δηλαδή μάλλον τις μεγαλύτερες.

Η κ. Αρανίτου τόνιζε ότι «η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται εκτός τραπεζικού δανεισμού, λόγω των υποχρεώσεών τους αλλά και μιας σειράς από εκκρεμότητες. Από 750.000 περίπου επιχειρήσεις, μόνο 50.000 θεωρούνται επιλέξιμες για τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για 522 μεγάλες επιχειρήσεις (με βάση τον κοινοτικό ορισμό), περίπου 4.500 μεσαίες και 45.000 μικρές. Στην πράξη, επομένως, από το σύνολο των ΜμΕ μόνο οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο αυτές μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο μεγάλος όγκος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δεν μπορούν -ή δεν μπορούν με τον ίδιο τρόπο- να λάβουν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτονται από τις τράπεζες και από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν διαθέτουν τραπεζικό προφίλ».

Επιπλέον, η κ. Αρανίτου επισήμαινε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ακόμη και όσες επιχειρήσεις καταφέρουν να περάσουν την αξιολόγηση από τις τράπεζες: αν ζητήσουν δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν επενδυτικό σχέδιο που θα επεξεργασθεί ειδικός σύμβουλος και είναι αμφίβολο πόσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτή τη δαπάνη. Αρκετές, σύμφωνα με την κ. Αρανίτου, μάλλον θα επιλέξουν τελικά ένα επιχειρηματικό δάνειο, ώστε να αποφύγουν αυτή τη δαπάνη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις