Διεθνή

Αλβανία: Διαδηλώσεις για τα δίδακτρα στα δημόσια Πανεπιστήμια


Οι χιλιάδες φοιτητές στην Αλβανία διαδήλωσαν για τέταρτη διαδοχική ημέρα ζητώντας μείωση των διδάκτρων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στα Τίρανα, στην Κορυτσά, στο Ελμπασάν και στο Δυρράχιο στα δυτικά.

Τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια κυμαίνονται από 160 έως 2.560 ευρώ, ποσό σημαντικό για την Αλβανία όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ.

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να χρεώνονται οι εξετάσεις της δεύτερης εξεταστικής περιόδου, μέτρο από το οποίο έκανε τελικά πίσω χθες η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει τους 110.000 φοιτητές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Μια νεολαία που δεν διαμαρτύρεται είναι μια νεκρή νεολαία», «Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!», φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το υπουργείο Παιδείας.

«Είμαστε το μέλλον της Αλβανίας, οι αρχές οφείλουν να μας ακούν, θέλουμε να μειωθούν τα δίδακτρα», λέει ο Φλοριάν Κόλα, φοιτητής κοινωνιολογίας.

Χθες το βράδυ, στον λογαριασμό του στο Facebook, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανήρτησε ένα βίντεο που δείχνει το σχέδιο κατασκευής, με τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, μιας πανεπιστημιούπολης αξίας 18,8 εκατομμυρίων ευρώ. «Είναι ένα σχέδιο που θα γίνει πραγματικότητα», γράφει.

Πριν από δύο ημέρες, είχε προκαλέσει πάλι την οργή των φοιτητών όταν ανάρτησε και πάλι στο Facebook, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν γι' αυτούς που αποτυγχάνουν στην πρώτη εξεταστική περίοδο.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης βελτίωση των εγκαταστάσεων, καλύτερη αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων και αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, ο οποίος αναλογεί μόλις στο 3,3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης