Επιχειρήσεις

Alumil: Ρυθμίζει χρέη, επιλέγει στρατηγικό επενδυτή


Με συνδυασμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης  δανεισμού και ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της η μεγάλη βορειοελλαδική βιομηχανία προφίλ αλουμινίου «Alumil Μυλωνάς» προσπαθεί να βγεί από τη στενωπό  των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας.

Με τις τράπεζες βρίσκεται  στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων για ρύθμιση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της, η οποία θα περιλαμβάνει μικρό κούρεμα, επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση δανείων.

Παράλληλα, οι επικεφαλής του ομίλου που είναι και μεγαλομέτοχοι  (οικογένεια Μυλωνά 70%), βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση μεγάλου ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα εισφέρει κεφάλαια σε ΑΜΚ και παράλληλα θα είναι σε θέση να συμβάλει στην ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου.

Ως υποψήφιοι επενδυτές έχουν εμφανισθεί  μεγάλα ξένα funds, όπως τα M&G Investments, Oaktree Capital, Atlas Capital, Avenue Capital και DM Capital, που έχουν εκδηλώσει γενικότερο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις

.Συναρτούν βέβαια τη συμμετοχή τους με την αναδιάρθρωση δανεισμού, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίτευξη σχετικής συμφωνίας με τις τράπεζες. Επισημαίνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου υπερβαίνουν τα 160 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος και ΕΤΕΜ- Βιοχάλκο

Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και από ελληνικές επιχειρήσεις με συναφές ή συμπληρωματικό  αντικείμενο εργασιών, που μπορούν να επιτύχουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακος σε έναν «γάμο» με την Alumil.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κλάδου, διερευνητικές επαφές έχουν γίνει με τον όμιλο Μυτιληναίου και με την ΕΤΕΜ του ομίλου Στασινόπουλου-Βιοχάλκο.

Ο όμιλος Μυτιληναίου δείχνει εσχάτως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο κατασκευών και κατασκευαστικών υλικών. Η ΕΤΕΜ έχει περίπου το ίδιο επιχειρηματικό αντικείμενο με την Alumil και η συνένωση τους θα δημιουργούσε έναν «εθνικό πρωταθλητή»  με ηγετικό ρόλο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

 Τα οικονομικά μεγέθη

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών δικαιολογείται από τα οικονομικά μεγέθη, τις επιδόσεις και την διεθνή παρουσία της «Alumil Μυλωνάς»:

• Στην περυσινή χρήση πραγματοποίησε πωλήσεις 226,2 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση 11,9%. Φέτος αναμένει κύκλο εργασιών 250 εκατ.

• Το 2016, παρά τις αρνητικές συνθήκες στην αγορά, είχε κέρδη 15,4 εκατ. ευρώ. Στη χρήση 2017 εμφάνισε ζημίες, οι οποίες όμως οφείλονταν σε διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων 16,4 εκατ.  και σε προβλέψεις απαξίωσης αποθεμάτων και εξοπλισμού

•  Μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών της αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές και οι πωλήσεις θυγατρικών της στο εξωτερικό, όπου έχει παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα