Τράπεζες

Alpha Bank: Αμεσο κέρδος €337 εκατ. από το deal με τη Nexi


Κεφαλαιακά κέρδη περίπου 337 εκατ. ευρώ θα εγγράψει η Alpha Bank, από την υλοποίηση της συμφωνίας με την ιταλική Nexi. Η συμφωνία αφορά την απόσχιση του κλάδου merchant acquiring της τράπεζας, την πώληση του 51% στην Nexi και την εισφορά του υπόλοιπου 49% στη  δημιουργούμενη νέα εταιρεία.

Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη, όπως αναφέρει ενημέρωση της τράπεζας, η συνολική αξία του σχήματος «κλείδωσε» στα 307 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα θα καταγράψει κέρδος πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Τα άμεσα κέρδη για την Alpha προέρχονται από δύο πυλώνες.

  • 157 εκατ. ευρώ από την πώληση του 51% του κλάδου του merchant acquiring
  • Επιπλέον 150 εκατ. ευρώ θα καταγραφούν στα βιβλία της Τράπεζας από την αποτίμηση του εναπομείναντος 49% που θα διακρατήσει, καθώς η αξία του στα βιβλία της Alpha Bank δεν καταγράφονταν.
  • Το ποσοστό 49% που θα έχει η Alpha Bank από τα 60 εκατ. ευρώ του earn-out.

Σε πρώτη φάση, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το κεφαλαιακό όφελος για την Alpha Bank είναι τουλάχιστον 40 μονάδες βάσης. Το τελικό μέγεθος μπορεί να είναι υψηλότερο, ανάλογα με την τελική δομής της συναλλαγής.

Συνεργαζόμενη με την Nexi, η Alpha Bank φέρνει την τεχνολογική καινοτομία ενός παγκόσμιου παίκτη στην Ελλάδα. Παράλληλα, διατηρώντας ποσοστό 49% στη νέα εταιρεία, στοχεύει να επωφεληθεί από τα μελλοντικά έσοδα και υπεραξία που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Επισημαίνεται ότι μετά και τη συνεργασία της με την Nets, η Nexi έχει καταστεί η πρώτη εταιρεία PayTech στην Ευρώπη. Το deal με την Alpha Bank δείχνει ότι αναμένει μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου και στην ελληνική αγορά πληρωμών, όπου αποκτά πλέον ηγετική θέση.

Οφέλη και σε βάθος χρόνου

Το νέο σχήμα θα έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank φέρνοντας νέα έσοδα για την τράπεζα. Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση, η Alpha Bank θα απαλλαγεί και από τα σχετικά έξοδα του κλάδου και, με τις αυξημένες προοπτικές για το νέο σχήμα, αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει. Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα αναμένεται να καταγράφει κέρδη από τη συμμετοχή της στη Newco της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, λόγω της συμφωνίας συστάσεως (referral agreement) η Τράπεζα θα εισπράττει referral fees τα οποία θα συνδέονται με τον κύκλο εργασιών της Newco από τις αντίστοιχες συναλλαγές καρτών, και αναμένεται να ανέρχονται σε επιπλέον 3-4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα συνάπτει μία ακόμη στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς- μετά την υπογραφή της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης με την Generalli στον κλάδο των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων- εξέλιξη που της επιτρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στον χώρο του Merchant Αcquiring, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και, βεβαίως, να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η Nexi είναι η κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές πληρωμές. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο MTA της Borsa Italiana, λειτουργεί σε ισχυρή συνεργασία με τουλάχιστον 150 τράπεζες-εταίρους, σε τρεις τομείς της αγοράς: Merchant Services & Solutions, Cards & Digital Payments και Digital Banking Solutions. Εξυπηρετεί περισσότερους από 900.000 έμπορους και 43 εκατομμύρια κάρτες πληρωμής, διαχειρίζεται περίπου 12.800 ΑΤΜ, 480.000 σταθμούς εργασίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και περίπου 900 εκατομμύρια εκκαθαρίσεις συναλλαγών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις