Τράπεζες

Alpha Bank: Εγκρίθηκε ΑΜΚ 800 εκατ. Οι όροι και η τιμή διάθεσης


Καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η ΑΜΚ της Alpha Bank, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, με εξουσιοδότηση προς το ΔΣ της να καθορίσει το εύρος τιμής διάθεσης και τον τρόπο κατανομής των νέων μετοχών.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται τώρα στην τιμή διάθεσης των νέων τίτλων και στη στάση του John Paulson, ο οποίος  κατέχει 7,32% των μετοχών και έχει εκφράσει την αντίθεση του στην ΑΜΚ, αλλά δεν αποκλείεται  τελικά να συμμετάσχει, μτρώντας τα συν και τα πλην των επιλογών του.

Στελέχη της τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι εν  πάση περιπτώσει, με Paulson ή χωρίς αυτόν, η κάλυψη της αύξησης είναι περίπου προεξασφαλισμένη, δεδομένου το ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από διεθνή χαρτοφυλάκια

Οσον αφορά τη συμμετοχή υφιστάμενων μικρομετόχων και εγχώριων μικροεπενδυτών, εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο ελκυστική θα είναι η (αναμενόμενη) τιμή διάθεσης των νέων τίτλων – πόσο χαμηλότερη από την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής κατά την περίοδο των εγγραφών.

Η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί στο bookbuilding (διεθνές κομμάτι) με βάση τις προσφορές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και με όσα έχουν  συζητηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται ότι η τιμή-”οδηγός” θα είναι 0,98 με 1,05 ευρώ, με μεγάλη πιθανότητα η τελική τιμή διάθεσης να διαμορφωθεί σε 1-1,02 ευρώ.

 Από 28 Ιουνίου οι εγγραφές

Παρουσία μετόχων που εκπροσωπούσαν πάνω από 57% των δικαιωμάτων ψήφου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το βιβλίο για τη συνδυασμένη προσφορά νέων μετοχών σε διεθνείς επενδυτές και σε υφιστάμενους εγχώριους μετόχους θα ανοίξει στις 28 Ιουνίου.

Οι νυν μέτοχοι (όποιοι κατέχουν μετοχές σε ημερομηνία που θα ορισθεί - record date) θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, αποκτώντας  όσες μετοχές θα τους αναλογούσαν εάν ίσχυε δικαίωμα προτίμησης.

Μιλώντας στη ΓΣ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος είπε:

«Στο νέο περιβάλλον θετικών προσδοκιών που διαμορφώνεται, θέλουμε η Τράπεζα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να ανταμείψουμε τους Μετόχους μας και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας»

Ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι «η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα στηρίξει την τράπεζά ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια ποσοστά κερδοφορίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης