Αγορές

Αλμα τραπεζικών μετοχών, διατηρούνται οι προσδοκίες στο ΧΑ


Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών συνεχίστηκε σήμερα, διαμορφώνοντας θετική εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Όμως ο χαμηλός τζίρος δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή και η επανενεργοποίηση τους την επόμενη εβδομάδα θα δώσει κατεύθυνση το ΧΑ. 

«Φρένο» στις ρευστοποιήσεις έβαλαν και τα index funds  που ακολουθούν τους δείκτες  MSCI, τα οποία θα επιδιώξουν προφανώς να  ολοκληρώσουν τις επιβεβλημένες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων σε υψηλότερες τιμές, με μικρότερες ζημίες.
Η αγορά μπορεί λοιπόν να κινηθεί ανοδικά την επόμενη εβδομάδα, με διακυμάνσεις και αυξανόμενη μεταβλητότητα – και σε συνάρτηση με το χρηματιστηριακό κλίμα που θα διαμορφώνεται διεθνώς. Θα είναι μια ακόμη πρόσκαιρη αναλαμπή, που δεν θα προδικάζει ανάλογη συνέχεια.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε σταθεροποίηση –διόρθωση σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Κατεύθυνση  θα συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και η πορεία τους διαμορφώνει την «ψυχολογία» της αγοράς.

Μετοχές και ομόλογα υψηλής απόδοσης

Οι αποτιμήσεις βρίσκονται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ σε όλους τους κλάδους υπάρχουν πλέον επενδυτικές ευκαιρίες – μετοχές με Ρ/Ε κάτω του 10 και μερισματικές αποδόσεις της τάξεως του 5%. Η απουσία επενδυτικού και αγοραστικού ενδιαφέροντος οφείλεται λοιπόν στην αρνητική ψυχολογία και στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εξελίξεις.

Καλύτερο κλίμα στην κατά κανόνα πιο «ψύχραιμη» και «συντηρητική» αγορά ομολόγων. Τα ελληνικά χρεόγραφα ενισχύθηκαν σήμερα - οι αποδόσεις τους υποχώρησαν αντιστοίχως.

Στο χρηματιστήριο  το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο «σχέδιο Στουρνάρα» για τα κόκκινα δάνεια και στις  επισημάνσεις της ΤτΕ για τα ρυθμισμένα δάνεια που «ξανακοκκινίζουν». Τα στοιχεία αυτά και οι προτάσεις της ΤτΕ  θα αξιολογηθούν – και θα «αξιοποιηθούν» δεόντως - τις επόμενες μέρες από ξένους οίκους και από τα επιθετικά χαρτοφυλάκια που σορτάρουν συστηματικά τις τραπεζικές μετοχές.

Θετικός καταλύτης για την αγορά οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο, με την πρόταση εξαγοράς του «Ιασώ» και τη δημόσια πρόταση από τον βασικό της μέτοχο της Druckfarben για το free float. Το τίμημα που προσφέρει (40% πάνω από τη χθεσινή χρηματιστηριακή τιμή, η οποία ήταν στο 1/3 της εσωτερικής λογιστικής αξίας), δείχνει πόσο υποτιμημένες είναι πολλές μετοχές μικρών εταιρειών και τι περιθώρια ανόδου υπάρχουν.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με εξαιρετικά υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 602,60 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 598,67 μονάδων (-0,01%) και 604,58 (+0,98%). Παραμένει λοιπόν στα όρια της εξαιρετικά κρίσιμης μεσοχρόνιας στήριξης, κάτω από την οποία υπάρχει «βάραθρο» 30 μονάδων – σε περίπτωση πτώσης μπορεί να βρει επόμενη στήριξη στις 570.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κ0,38%, στις 1.567,3 μονάδες.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό άλμα πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, τερματίζοντας με +4,05% στις 431,03 μονάδες
Ξεχώρισαν η Eurobank με +5% και η Alpha Bank με +4,02%. Πειραιώς +3,3%, και Εθνική +3,1% αντίστοιχα.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρώτη η ΓΕΚ Τέρνα με +2%. Κέρδη 1% με 2% απεκόμισαν Aegean, ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Lamda.
Στο κόκκινο ΟΤΕ -1,5%, Coca Cola -1,1%, ΑΔΜΗΕ -1%.
Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση η Druckfarben «εκτοξεύθηκε» +52%(!), πιάνοντας την τιμή της δημόσιας πρότασης.

Διαβάστε επίσης