Διεθνή

Αλλους 182 μετανάστες διέσωσε το Ocean Viking


Το πλοίο θαλασσίων διασώσεων Ocean Viking διέσωσε χθες βράδυ 98 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης, σε μια δεύτερη επιχείρηση διάσωσης στη διάρκεια της ίδιας ημέρας.

To σκάφος βοήθησε να φτάσουν ασφαλείς στην στεριά 182 ανθρώπους χθες: 84 τις πρώτες πρωινές ώρες, εκ των οποίων 21 ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και τη Σομαλία, και 98 στο τέλος της ημέρας που επέβαιναν σε λαστιχένια βάρκα εν μέσω κακοκαιρίας.

Στους τελευταίους αυτούς διασωθέντες, που προέρχονται κυρίως από τη Νιγηρία, εκ των οποίων ορισμένοι από την περιοχή Μπιάφρα, τη Δυτική Αφρική ή το Σουδάν, περιλαμβάνονται μία γυναίκα και 15 ανήλικοι, εκ των οποίων 14 ασυνόδευτοι.

Από το καλοκαίρι του 2018, διαδεχόμενη την Ιταλία που είχε αναλάβει προηγουμένως αυτό τον ρόλο, η λιβυκή ακτοφυλακή έχει επιφορτιστεί από την Ευρώπη να συντονίζει τις διασώσεις σε μια τεράστια ζώνη που υπερβαίνει τα χωρικά ύδατά της.Αυτή είναι μία αποστολή που η εμπόλεμη Λιβύη είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει, καταγγέλλει η Μεσόγειος SOS.

Η κατάσταση είναι "πολύ ανησυχητική" στη Λιβύη που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και του εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της στις εργασίες μια κοινής στρατιωτικής επιτροπής στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, έχει εξαπολύσει από τον Απρίλιο του 2019 μια επίθεση εναντίον της Τρίπολης, έδρα της ΚΕΕ η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ περισσότεροι από 140.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2019 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε 1.283 θανάτους στην Μεσόγειο, με την κεντρική διαδρομή μεταξύ βόρειας Αφρικής και Ιταλίας να είναι η πιο θανάσιμη. Τουλάχιστον 19.164 μετανάστες έχουν χαθεί στην θάλασσα τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης